
Bouwen met begrip
Grote bouwprojecten kunnen best wat hinder geven. Omleidingen, extra geluid en wegwerkzaamheden horen erbij. Maar wat als je precies weet wat er gaat gebeuren en je mee kunt denken over oplossingen? Bij de aanleg van het nieuwe warmtenet in Sliedrecht stond goede communicatie met de omgeving centraal.
Slimme oplossingen
Twee gigantische warmteleidingen onder de Merwede door, een technisch hoogstandje! Maar nog belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat bewoners, bedrijven en scholen hier zo min mogelijk last van hebben? Met duidelijke informatie, een speciale BouwApp en slimme oplossingen werkten we samen aan een soepel bouwproject.
Aansluiten op duurzame warmtebron
Een warmtenet is een netwerk van leidingen waardoor warm water stroomt. Dit warme water verwarmt huizen en gebouwen zonder dat er gas nodig is. Sliedrecht wil graag verduurzamen en dit warmtenet helpt daarbij. De bron van dit warmtenet is nu nog een tijdelijk warmtestation, maar in het najaar van 2025 sluiten we het warmtenet aan op een duurzame warmtebron: de slibverwerkingsinstallatie (SVI) in Dordrecht. ”De gemeente en HVC wilden zo snel mogelijk van het tijdelijke warmtestation af dat nog op gas draait. Met de aanleg van het leidingtracé onder de Merwede en de aansluiting op de SVI leveren we straks 100% duurzame warmte. En daarmee is Sliedrecht straks ineens het duurzaamste warmtenet van Nederland,” vertelt Koert van Oosten, omgevingsmanager bij HVC.
boring onder de Merwede
1.200 meter onder de rivier
Om de aansluiting te maken van het warmtenet op de SVI, was een van de grootste uitdagingen de boring onder rivier de Merwede. Een technisch complexe klus. Tijdens de eerste poging bleek de ondergrond niet stevig genoeg. ”Alle communicatie en verkeersmaatregelen stonden klaar en toen moesten we in één dag alles weer omgooien,” vertelt Koert. ”Maar dankzij een goede voorbereiding konden we snel schakelen.” Het project werd een aantal weken uitgesteld en uiteindelijk werd de oplossing gevonden in het versterken van de boortunnel met damwanden. Dit veroorzaakte extra geluidsoverlast, maar daar hebben we rekening mee gehouden. ”We hebben zelfs een geluidsscherm van 10x10 meter ingezet dat door twee kranen rondom de werkzaamheden werd gehesen. Ook boden we bewoners een alternatieve werkplek aan als ze last hadden van het geluid.”
Bereikbaar blijven
Zo’n groot project heeft invloed op de bereikbaarheid van Sliedrecht. Wegen en fietspaden moesten tijdelijk afgesloten worden. Vooral bij een school voor speciaal onderwijs was dit een aandachtspunt. ”Iedere dag rijden daar 60 busjes heen en weer voor het vervoer van de kinderen. Dat konden we natuurlijk niet zomaar negeren,” legt Koert uit. ”We hebben alternatieve routes bedacht en met de school en vervoersbedrijven goede afspraken gemaakt. Ook parkeerplekken voor forenzen verdwenen tijdelijk, waarvoor alternatieve parkeerplaatsen werden gehuurd bij een nabijgelegen sporthal.”
"Zeg wat je gaat doen en doe wat je gezegd hebt."
Koert van Oosten, Omgevingsmanager HVC



Begrip kweken
Voor dit project was er heel veel aandacht voor het omgevingsmanagement en -communicatie. ”Natuurlijk staat niemand te springen als je anderhalf jaar in zijn of haar wijk aan het werk bent. En dan ook nog eens heel Sliedrecht-West twee keer een week onbereikbaar maakt. Transparantie en duidelijkheid zijn dan heel belangrijk. Ik hou mij altijd vast aan ‘zeg wat je gaat doen en doe wat je gezegd hebt’. Als je dat nastreeft en de omwonenden onderdeel maakt van het project, dan krijg je begrip,” zegt Koert.
Communicatiemiddelen
Ook is er een breed palet aan communicatiemiddelen ingezet. ”Via een animatievideo, sociale media, flyers, lokale media en de BouwApp hielden we inwoners op de hoogte. Vooral de BouwApp was een doorslaand succes. We hadden 900 volgers en kregen zelfs berichten als er een paar uur geen update was!”
Duurzaam warmtenet Sliedrecht
”De leidingen onder de Merwede tussen Dordrecht en Sliedrecht zijn het sluitstuk van het hoofdtransportnet naar Sliedrecht. En als deze verbinding in het najaar klaar is, dan leveren we dus 100% duurzame warmte aan Sliedrecht en kunnen we het tijdelijke warmtestation uitzetten. Een prachtige mijlpaal om met het hele projectteam naar toe te werken,” eindigt Koert trots.


Nieuwsberichten
Lees meer over de voortgang van het project.