
Duurzame hitte in actie tegen onkruid
Sinds 1 april bestrijden we onkruid op een nieuwe en duurzame manier: met heet water dat is verwarmd met restwarmte uit de afvalenergiecentrale in Alkmaar. Zo maken we de openbare ruimte schoon én zorgen we beter voor het milieu.
Gebruik van warmte
HVC houdt voor veel gemeenten de openbare ruimte schoon. Een van de onderdelen is het beheersen van onkruid. Dit doen we op duurzame wijze, namelijk met bijna kokend water (96 graden). Voorheen verwarmden we dit water met een mobiele verwarmingsketel. Het verwarmen gaan we duurzamer doen, door gebruik te maken van de warmte van de afvalenergiecentrale in Alkmaar.
“Met deze aanpak zetten we een grote stap in duurzame onkruidbeheersing. Het is mooi om te zien wat je kunt bereiken als je goed samenwerkt.”
Gertjan de Waard, Directeur Inzameling HVC






Goed voor straat en milieu
Heet water doodt onkruid effectief zonder chemische middelen. Ook blijft het straatwerk langer mooi, omdat we niet hoeven te borstelen. In 2024 is in Alkmaar het warmwaterstation gebouwd en vanaf april 2025 in gebruik genomen. Hierin wordt oppervlaktewater verwarmd tot 96 graden. Dit hete water slaan we op in een grote tank van 400.000 liter. Hiervoor in door de fabriek een lange stroomleiding aangelegd.
19 tankwagens per dag
Bij een laadpunt kunnen twee tankwagens tegelijk water halen; met een maximum van zes per uur. Na ongeveer vier uur is de tankwagen leeg en kunnen collega's deze opnieuw laden met heet water. Vanuit de buffertank vullen we dagelijks zo’n 19 tankwagens met warm water, in totaal 475 m3 heet water. Zo kunnen we tijdens het groeiseizoen meer onkruid beheersen, precies wanneer dat nodig is.
Veilig werken met heet water
Werken met bijna kokend water is niet zonder risico. Daarom krijgen onze chauffeurs een speciale veiligheidsinstructie. Ze dragen beschermende kleding en volgen eerst een instructievideo. Zo zorgen we ervoor dat het werk veilig gebeurt.
Schone leefomgeving
Deze manier van werken past goed bij ons doel: zorgen voor een schone en duurzame leefomgeving. Door restwarmte opnieuw te gebruiken, maken we het schoonmaken van openbare ruimte nog groener.