Besparen kan je leren
Als je echt wilt besparen op energie dan is het belangrijk om ook gewoontes aan te passen. Lees de tips waarmee je zowel geld als energie bespaart. Én ook nog beter voor ons klimaat.
Verwarming
Verwarm eerst jezelf en niet de ruimte.
Heb je het koud? Verwarm jezelf door een trui of vest aan te trekken. Dat is veel efficiënter dan je thermostaat van je verwarming hoger te zetten om de ruimte of je woning warm te stoken. Je kan ook een warme kruik maken of een kop thee drinken om het snel warm te krijgen.
Thermostaat op 19 graden
Als je thuis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Met een klokthermostaat kun de verwarming in de woonkamer programmeren: je stelt in wanneer hij aan en uit gaat. Je hoeft dan nergens meer aan te denken, behalve als je iets anders doet dan normaal: dan zet je de thermostaat met de hand hoger of lager. Helemaal handig is een slimme thermostaat: die merkt het bijvoorbeeld als er een tijdje niemand in de kamer is en zet de verwarming dan automatisch laag.
Thermostaatknoppen voor andere kamers
Met een thermostaatknop op de radiator kun je de temperatuur per kamer regelen. Dat is bijvoorbeeld handig voor een dichte keuken, badkamer, werkkamer en slaapkamer. De knop heeft een aantal standen van 0 tot 5. Hij komt in de plaats van de standaardknop die alleen open en dicht kan, en kost zo’n 5 euro meer. Maar dat verdien je snel terug doordat je gas bespaart.
's Nachts verwarming lager zetten
’s Nachts kun je de thermostaat op 15 graden zetten: dat is zuiniger dan de woonkamer de hele nacht warm houden. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17 of 18 graden (anders duurt het opwarmen erg lang).
Klokthermostaat instellen
Ga je meestal rond dezelfde tijd naar bed? Programmeer de thermostaat zo dat de verwarming een uur voor je gaat slapen uitgaat en een kwartier voor je opstaat weer aanslaat. Je kunt per dag andere tijden instellen (bijvoorbeeld voor het weekend).
Gordijnen
Wanneer het buiten kouder wordt helpen gordijnen om de warmte binnen te houden, want gordijnen hebben een isolerende werking. Dus sluit de gordijnen 's avonds op tijd, zodat je geen warmte verliest.
Doe deuren in huis dicht
Door open deuren verdwijnt veel warmte naar plekken waar je niet bent, zoals de gang, het trapgat en de bovenverdieping. Met een deurveer of deurdranger gaat een deur vanzelf dicht. Zo houd je de warmte in de kamer waar jij bent. Begin met de deur tussen de woonkamer en de gang (of hal) en met deuren die vaak open blijven staan.
Badkamer gewoontes
Douche maximaal 5 minuten
- Hou 1 keer bij hoe lang je normaal doucht.
- Zet de wekker of timer voortaan op 5 minuten.
- Stap onder de douche vandaan als je tijd voorbij is.
- Douche je graag met een muziekje? Kies een nummer dat zo’n 5 minuten duurt.
Gebruik een spaardouchekop
Een waterbesparende douchekop laat 7 liter water per minuut door, een gewone douchekop 10 liter of meer. Check. Komt jouw warme douchewater van een keukengeiser? Neem dan geen spaardouchekop: de geiser slaat dan niet meer aan omdat je te weinig warm water vraagt.
Verlichting
Gebruik ledlampen
Ledlampen gebruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Wacht niet tot een gloeilamp of halogeenlamp kapot is, maar vervang ze meteen. Vervang eerst de lampen die je het vaakst aan hebt en de meeste Watt hebben. Vaak zijn dat de lampen in de keuken, woonkamer en badkamer.
Een ledlamp is wel duurder, maar gaat ook 15 keer langer mee dan een gloeilamp. Je moet de prijs van 1 ledlamp dus vergelijken met die van 15 gloeilampen. En een ledlamp gebruikt bovendien veel minder stroom: je verdient hem dus terug.
Wassen
Was op 30 of 40 graden
Was niet heter dan op 30 of 40 graden: bijna alle was wordt bij deze temperaturen schoon. En wacht met wassen tot je een trommel vol hebt: de machine hoeft dan minder vaak te draaien. Hoe zorg je dat de wasmachine goed vol zit?
Soms op 60 graden wassen. Was lakens en handdoeken af en toe op 60 graden: daarmee was je meteen alle bacteriën en vetresten die in de trommel zijn achtergebleven weg.
Hang je was op
De wasdroger slurpt energie: hang de was dus zo vaak mogelijk aan de lijn of op een rek te drogen.
Vaatwasser op ecostand
Veel van deze producten zijn te koop in de HVC webshop, maar ook in de bouwmarkt of supermarkt.
Bezoek onze webshop
Bestel handige producten om energie te besparen, afval te scheiden of om afval te voorkomen.