Een textiel sorteer medewerkerster laat een paar schoenen zien welke zijn ingeleverd. Ze lacht en is blij met deze het ingezamelde textiel.

Textiel

Kleding, gordijnen, beddengoed, handdoeken, knuffels en schoenen. Allemaal gemaakt van textiel. Maar wat is textiel eigenlijk? Hoe gooi je het weg? En wat gebeurt er dan mee?

Scroll verder

Wat is textiel?

Textiel is een verzamelnaam voor alle kleding, schoenen, beddengoed, handdoeken, accessoires en knuffels. Het ontstaat uit materialen die zich laten spinnen, weven, breien, haken en knopen.

Al het textiel dat schoon en droog is, mag in de textielbak. Ook als het kapot en versleten is. Een groot deel is geschikt voor hergebruik in Nederland of in het buitenland. Textiel dat niet meer draagbaar is, wordt gerecycled als isolatiemateriaal, poetsdoeken of nieuwe garens.

Wat is textiel
Textiel

Gemiddeld gooien we  40 kledingstukken per jaar weg

Textiel als grondstof

Meer dan de helft van het textiel dat we ophalen is nog bruikbaar. Dit gaat naar kringloopwinkels of het wordt verscheept naar Azië, Afrika of Oost Europa, waar de kleding opnieuw wordt gedragen. 

Textiel dat niet meer draagbaar is, wordt gerecycled als isolatiemateriaal, autobekleding, poetsdoeken of er worden garens van gemaakt. Dit laatste is het ultieme doel: van afgedankte kleding weer garens maken voor nieuwe kleding. Zo is de cirkel weer rond.

Textiel als grondstof
Textiel

we gooien ieder jaar nog ongeveer 9 kilo textiel bij het restafval

Waarom textiel scheiden?

Gat in je sok of scheur in je broek? Ook kapot of versleten textiel ontvangen wij graag. Net als knuffels, schoenen, riemen, tassen en petten. Alle soorten textiel mogen bij elkaar in een plastic zak. Knoop de zak goed dicht dan blijft het textiel beschermd tegen water en eventuele viezigheid die mensen soms in de container erbij gooien. Textiel dat vervuild raakt, moet worden afgekeurd en verbrand. Dat is zonde, want dan kan het dus niet meer worden gerecycled.

Waarom textiel scheiden
Filmbestand
Volume
/
Video progress

Onze tips voor thuis

  • Alleen schoon en droog textiel mag in de textielcontainer.
  • Ook kapot of versleten textiel mag erbij.
  • Knoop veters van schoenen aan elkaar of bind een elastiek om je schoenen. Zo blijft het een paar.
  • Doe alles bij elkaar in een afgesloten plastic zak dan raakt het niet vervuild.
  • In de HVC-app vind je alle locaties van de textielcontainers.
Onze tips voor thuis

Wat hoort er bij textiel?

Waar vind ik textielcontainers?

Windmolen illustratie Meisje met feun Huis illustratie

Tips en weetjes

Zo ruim je vuurwerkafval veilig op

Na oud en nieuw ligt er vaak vuurwerkafval op straat. Vuurwerkafval is schadelijk voor planten en dieren en gevaarlijk voor kinderen.

20 dec
""

Van oliebollen naar brandstof

Heb je met oud en nieuw genoten van zelfgebakken oliebollen of appelflappen? Dan heb je misschien een restje frituurvet of bakolie over.

10 dec
Vrouw maakt oliebollen

Download de HVC app!

  • Directe toegang tot de afvalkalender.
  • Krijg notificaties als je de bak aan de straat moet zetten.
  • Alle informatie over het scheiden van je afval altijd bij de hand.
""