oud papier zoals kranten, folders, karton op een hele grote hoop.

De weg van papier in 11 stappen

Nederlanders zijn goed in het scheiden van papier en karton, we doen dit al ruim 40 jaar. Maar weinig weten van de reis die het aflegt, voordat het in onze handen komt. Ongeveer 87% van het nieuwe papier in Nederland wordt gemaakt van oud papier en karton. Maar wat gebeurt er nu precies met het papier nadat we het weggooien? Volg de weg van papier.

Woensdag 2 april 2025

Stap 1: thuis scheiden

Een gemiddeld gezin levert tussen de 200 en 280 kilo papier en karton in. Toch gooien we af en toe nog weleens papier bij het restafval. Denk aan de kassabonnetjes waar je een propje van hebt gemaakt of je krabbels op een post-it of je boodschappenlijstje. Dat is zonde, want papier kun je goed recyclen tot nieuw papier.

Papier scheiden

Stap 2: stamp-scheur-schud methode

Door de groei van online winkelen hebben we ook steeds meer (grote) kartonnen dozen. Grote stukken blijven weleens klem zitten in de papierbak, waardoor deze niet goed geleegd kan worden. Of hele dozen worden naast de bak of verzamelcontainer geplaatst. Hier hebben onze chauffeurs iets op bedacht: de stamp-scheur-schud methode:

  • Stamp de doos eerst helemaal plat
  • Scheur de doos in stukjes en gooi in de papierbak of -container
  • Schud de bak, zodat alles los op elkaar komt te liggen (dit kan natuurlijk alleen als je een papierbak hebt).

bekijk de tips van onze chauffeurs

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Stap 3: ophalen en vervoeren

Wij halen al het oud papier en karton gescheiden op. Dit afval blijft gescheiden van het restafval en brengen we eerst naar een oudpapieronderneming.

HVC chauffeurs zwaaien naar jongen tijdens inzamelen papier

Stap 4: sorteren en balen persen

Oudpapierondernemingen sorteren en schonen het ontvangen oud papier en karton. Ze ontdoen het van vuil, zoals plastic, hout, geplastificeerd en verontreinigd papier. Zo zorgen ze voor een hoge kwaliteit van het oud papier. Vervolgens wordt het oud papier per soort geperst tot grote balen die naar papier- en kartonfabrieken gaan. Hier start het echte recyclingproces.

Stap 5: pulp

In de papierfabriek wordt het papier opgelost in water. De papiervezels weken daarbij los van elkaar. Zo ontstaat een vezelbrij (papierpulp). Alles wat er niet in thuishoort zoals nietjes, paperclips, plakband en zelfs zand of piepschuim wordt met behulp van verschillende zeeftechnieken uit de vezelbrij gehaald.

Stap 6: ontinkten

Dan gaan we ontinkten. Dat doen we met zeep. De drukinkt wordt zo gescheiden van de papiervezels. De inktresten worden gedroogd en verbrand en we gaan dóór met het schone en natte papierpulp.

Stap 7: zeven

De pulp vormt de basis van nieuw papier en karton. Pulp bestaat uit houtvezels en water. Op het moment dat de pulp de papiermachine ingaat is de verhouding vezel – water 1% vezel tegenover 99% water. In de papier- of kartonmachine wordt de pulp met een zeef ontwaterd. De brij wordt door een dunne horizontale spleet (headbox) over de hele breedte van de machine op een draaiende draadzeef gespoten.

Stap 8: persen en drogen

Aan het einde van de zeef loopt de nog zeer natte en broze papierbaan tussen twee walsen door. Zo wordt nog meer water uit het papier geperst.
Vervolgens wordt het papier gedroogd, geëffend en glad gemaakt door de papierbaan tegen met stoom verhitte cilinders aan te drukken.

Stap 9: nabehandelen

Als dat voor het gebruik nodig is, kan het papier of karton worden nabewerkt. Zo kan het worden gecoat. Een coating bestaat kortweg uit pigmenten (klei en krijt), bindmiddelen en hulpstoffen. Zo kun je het papier bijvoorbeeld beter beschrijven.

Stap 10: afwerking

Aan het einde van de papier- of kartonmachine wordt het papier of karton tot brede rollen met een grote diameter opgerold. Zo’n rol wordt ook wel Tambour genoemd. Deze kan wel 25 ton wegen. Met behulp van snijmachines worden de rollen tot verschillende breedteformaten of in veel gesneden.
 

Stap 11: nieuwe producten

Wanneer het papier en karton de fabriek verlaat, begint het werk eigenlijk pas. De geproduceerde rollen en pallets met vellen gaan naar verpakkingsfabrieken, drukkerijen of retailers om verder verwerkt te worden. Het gerecyclede papier krijgt een nieuw leven als krant, tijdschrift of verpakking. Zo is dit magazine gemaakt van gerecycled papier.

Gerelateerde tips en weetjes

9 Feiten en fabels

Iedereen heeft er wel een mening over: afval scheiden. De een zweert erbij, de ander vindt het niet nodig omdat afval toch op één hoop komt.

04 apr
op voorgrond een meisje met vlechten en een groene jurk, gezien vanaf de achterkant. Rechts van haar een kleine jongen met zwarte broek en gestreepts short. In zjn linker hand heeft hij een blikje en in zijn rechter hand een verpakking die hij in een open vuilnisbak gooit

Van oliebollen naar brandstof

Heb je met oud en nieuw genoten van zelfgebakken oliebollen of appelflappen? Dan heb je misschien een restje frituurvet of bakolie over.

10 dec
Vrouw maakt oliebollen