op voorgrond een meisje met vlechten en een groene jurk, gezien vanaf de achterkant. Rechts van haar een kleine jongen met zwarte broek en gestreepts short. In zjn linker hand heeft hij een blikje en in zijn rechter hand een verpakking die hij in een open vuilnisbak gooit

9 Feiten en fabels

Iedereen heeft er wel een mening over: afval scheiden. De een zweert erbij, de ander vindt het niet nodig omdat afval toch op één hoop komt. Of toch niet? De feiten en fabels over het scheiden van afval.

Vrijdag 4 april 2025

Feit: afval scheiden bespaart grondstoffen

Door onder andere je papier, plastic en glas apart in te zamelen, kunnen we deze recyclen en opnieuw gebruiken. We besparen daardoor bijvoorbeeld bomen voor papier, aardolie voor plastic en (zeldzame) metalen voor apparaten en blik.

Fabel: plastic scheiden heeft geen zin

Hoewel plastic recycling nog niet perfect is, kunnen we het overgrote deel hergebruiken. Bijvoorbeeld voor nieuwe verpakkingen.

Fabel: achteraf kan alles gescheiden worden

Waarom moet ik thuis moeilijk doen met allerlei bakken, terwijl je het ook achteraf kan scheiden? Thuis afval scheiden is de meest effectieve manier om waardevolle grondstoffen te behouden. Dit vergroot de kans op recycling en zorgt ervoor dat we van afval weer nieuwe producten kunnen maken. Hoe schoner het afval, hoe beter dit herbruikbaar is.

Maar niet iedereen heeft de ruimte of mogelijkheid om afval thuis goed te scheiden, bijvoorbeeld in hoogbouw of binnensteden. In zulke gevallen helpt nascheiding. Bij nascheiding wordt restafval in een fabriek door een machine gescheiden. Zo behoud je waardevolle materialen, die anders worden verbrand. Lang niet alle soorten afval kun je met nascheiding uit elkaar halen. Voornamelijk plastic verpakkingen, blik en drinkpakken kan je uit het restafval halen. Gft en etensresten, papier en textiel zijn zo vervuild dat het grootste deel niet geschikt is voor hergebruik en dus verloren gaat.

Dus, waar mogelijk: scheid afval thuis. Waar dat niet lukt, zorgt nascheiding ervoor dat we alsnog het plastic hergebruiken.

Feit: glas kun je oneindig recyclen

Anders dan veel andere materialen verliest glas niet zijn kwaliteit bij recycling. Door het te recyclen bespaar je grondstoffen en energie. Belangrijk is wel dat je het glas goed op kleurt scheidt. 

feit: verkeerd afval kan een hele partij ingezameld afval verpesten

Als er bijvoorbeeld teveel ander afval zoals plastic en glas bij het gft-afval belandt, dan kunnen we hiervan geen compost maken. Dan wordt het alsnog verbrand. Duur en slecht voor het milieu.

Feit: blik en drinkpakken mogen bij het plastic

In Nederland zamelen we blik en drinkpakken in, samen met plastic verpakkingen. We kunnen dit goed scheiden in speciale sorteerinstallaties.

Fabel: al het afval komt toch weer op één hoop

Dit is een veelgehoorde misvatting. Goed gescheiden afval kunnen we grotendeels recyclen. Glas, papier en
karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof
tuinafval, bouwafval, textiel en restafval worden allemaal apart verwerkt.

Fabel: afval scheiden thuis is een druppel op een gloeiende plaat

Veel mensen denken dat gezinnen maar een klein beetje afval produceren, in vergelijking met bedrijven en kantoren. Maar dit klopt niet. Thuis afval scheiden maakt wel degelijk verschil. Al het niet-gerecyclede afval van de
bouw, industrie en landbouw bij elkaar is namelijk minder dan het niet gerecyclede afval in huis.

Feit: afval is waardevol

Afval bevat veel waardevolle materialen die herbruikbaar zijn. Tweedehands kleding en meubels zijn in het geheel opnieuw te gebruiken. Andere soorten afval zoals elektrische apparaten, worden uit elkaar gehaald. Al deze materialen zijn grondstof voor nieuwe producten. Het zink uit oude batterijen kun je bijvoorbeeld gebruiken om zinken
dakgoten van te maken.

Toch de moeite waard?!

Misschien dacht je eerst dat afval scheiden stom en niet nodig was. Maar als je ziet hoeveel we ermee kunnen besparen en hergebruiken, is het eigenlijk best slim. Dus, doe mee en maak het verschil.

Gerelateerde tips en weetjes

Van oliebollen naar brandstof

Heb je met oud en nieuw genoten van zelfgebakken oliebollen of appelflappen? Dan heb je misschien een restje frituurvet of bakolie over.

10 dec
Vrouw maakt oliebollen