Zo houd je de groene bak schoon
Gft kan in de zomer voor nare luchtjes zorgen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij. Zo houd jij met warme dagen je groene bak schoon.
Maandag 3 juli 2023
Onze tips op een rij
- Verpak etensresten direct in een biologisch afbreekbaar zakje. Vliegen komen namelijk op etensresten af om daarin hun eitjes te leggen.
- Leg onderin droog gft neer en voorkom dat het gft aan de bodem van de bak blijft plakken. Er zijn ook biologisch afbreekbare zakken te koop in de supermarkt.
- Gooi alleen droog afval in de gft-bak. Laat gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtige etensresten eerst uitlekken. Bij warm weer kan vochtig afval gaan broeien en voor extra stank zorgen. Droog gft voorkomt dit.
- Plaats de bak op een koele plek in de schaduw, als het kan. Zo beperk je onaangename luchtjes in de gft-bak.
- Maak geleegde containers regelmatig schoon. Gebruik kokend water en een scheut azijn of groene zeep. Giet het vuile sop in een emmer, en leeg deze in de gootsteen binnen, niet buiten of op straat. De put op straat loopt in veel gemeentes regelrecht naar het oppervlaktewater, en schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het waterleven. Gebruik een bezem, schrobber of hogedrukreiniger om de bak goed schoon te krijgen. En laat de bak drogen, voordat je er nieuw gft-afval in doet.
- Zorg ervoor dat de bak altijd een klein stukje open blijft. Bijvoorbeeld met een stukje hout tussen het deksel en de bak. Hoe meer het gft kan doorluchten, hoe minder het gaat ruiken.
- Last van maden? Leg af en toe een tak klimop, of Hedera, in de gft-bak. Dit is giftig voor maden.