tijdelijk warmtestation
Een warmtenet heeft altijd een warmtebron nodig. De ontwikkeling van een duurzame warmtebron heeft tijd nodig. Vaak gaat de aanleg van het warmtenet sneller dan de aanleg van een duurzame warmtebron. In dat geval wordt het warmtenet alvast aangesloten op een tijdelijk warmtestation (TWS).
Hoe werkt een TWS?
Een tijdelijk warmtestation (TWS) is vaak gasgestookt en werkt als het ware als een grote centrale verwarmingsinstallatie. De TWS zorgt voor het warme water waarmee de woningen en gebouwen van warmte worden voorzien.
duurzaamheid
Een TWS is gasgestookt en dus minder duurzaam dan de uiteindelijke bron waarop het warmtenet wordt aangesloten. Het warmtenet heeft voldoende aansluitingen nodig en alle leidingen moeten met elkaar zijn gekoppeld van bron tot aan de woningen voordat de woningen duurzame warmte ontvangen. Om in de tussentijd te zorgen dat de woningen al warmte krijgen, wordt er vaak eerst een TWS ingezet voordat het warmtenet op de duurzame bron wordt aangesloten.
Op onderstaande pagina lees je hoe we bijvoorbeeld in Sliedrecht van een tijdelijk warmtestation toewerken naar een aansluiting op een duurzame warmtebron.
Veelgestelde vragen
Selecteer voor antwoord
Wat zijn de voordelen van een TWS?
Door het gebruik van een TWS kan een warmtenet wat in ontwikkeling is alvast worden gebruikt voordat de duurzame bron is aangesloten. Het aansluiten van de duurzame bron is een apart proces naast het aanleggen van het warmtenet en het aansluiten van de woningen. Zo gaan we stap voor stap van het aardgas af.
Selecteer voor antwoord
Wat zijn de nadelen van een TWS?
Een tijdelijk warmtestation is gasgestookt en gebruikt helaas nog fossiele brandstof. Ondanks dat deze ‘grote cv-ketel’ modern en efficiënt is, is deze niet meer of minder energiezuiniger dan wanneer alle woningen allemaal een eigen cv-ketel zouden hebben.
Selecteer voor antwoord
Is een tijdelijk warmtestation veilig?
De installaties die HVC gebruikt, voldoen aan alle veiligheidseisen. Deze zijn CE- en EBI-gekeurd, worden ieder jaar geïnspecteerd en zijn maximaal vijf jaar oud. De behuizing van een tijdelijk warmtestation is gemaakt van staal en heeft stevige stalen deuren en veiligheidssloten om ongewenst bezoek te voorkomen.
Rondom een tijdelijk warmtestation wordt standaard een hoog en stevig hekwerk en (waar mogelijk) een groene haag omheen geplaatst. Zo zorgen we voor een vriendelijke uitstraling naar de omgeving. Het groenonderhoud besteden we uit aan een (lokale) hovenier.
Selecteer voor antwoord
Stoot een tijdelijk warmtestation ook rookgassen uit en zijn die schadelijk?
Net zoals een standaard consumenten cv-ketel stoot ook een tijdelijk warmtestation rookgassen (voornamelijk waterdamp) uit. Uiteraard voldoen de installaties die HVC gebruikt aan alle stikstofemissie-eisen, zoals bepaald in het Activiteitenbesluit (ABEES, hoofdstuk 3.2) die vanaf 1 januari 2017 wettelijk van kracht zijn.
Selecteer voor antwoord
Is er kans op geuroverlast van een tijdelijk warmtestation?
De rookgasuitstoot van een tijdelijk warmtestation is te vergelijken met die van een standaard cv-ketel.
onze duurzame warmtebronnen
Benieuwd naar al onze duurzame bronnen? Bekijk ze hier.