De weg naar een duurzame warmtebron
HVC wil zoveel mogelijk gebruik maken van de meest duurzame warmtebronnen voor onze warmtenetten. We zijn daarvoor afhankelijk van de mogelijkheden in de omgeving. Is er bijvoorbeeld aardwarmte of warmte uit een nabijgelegen rivier beschikbaar? En waarom maken we bij een nieuw warmtenet eerst gebruik van een tijdelijk warmtestation? We nemen je mee in de weg die we afleggen naar een duurzame warmtebron in Sliedrecht.
Onderzoek naar verschillende duurzame warmtebronnen
Vóór de aanleg van ieder warmtenet onderzoeken we van welke duurzame warmtebronnen we gebruik kunnen maken, en hoelang het duurt voor we de bron kunnen aansluiten op het warmtenet. Voor Sliedrecht hebben we drie bronnen onderzocht, namelijk: aardwarmte, warmte uit de rivier Beneden-Merwede (ook wel aquathermie genoemd) én warmte uit de slibverwerkingsinstallatie (SVI) in combinatie met een e-boiler. Voor Sliedrecht blijkt dat aardwarmte een lange termijnoplossing is. Aquathermie en de SVI in combinatie met de e-boiler zijn op kortere termijn te realiseren.
Van een tijdelijke naar een duurzame warmtebron
Bij de aanleg van een nieuw warmtenet wordt er standaard eerst gebruik gemaakt van een tijdelijk warmtestation (TWS), dus ook in Sliedrecht. Dit komt omdat er bij een nieuw warmtenet in het begin nog te weinig woningen en gebouwen zijn aangesloten om al gebruik te kunnen maken van een duurzame warmtebron. Voordat we bijvoorbeeld aardwarmte als een betaalbare bron kunnen ontwikkelen, moeten er minimaal 10.000 woningen en gebouwen zijn aangesloten op het warmtenet. Om ook in de beginjaren alle aangesloten woningen en gebouwen van warmte te kunnen voorzien, gebruiken we een tijdelijk warmtestation, die vaak gasgestookt is.
Sneller verduurzamen door aansluiting op de slibverwerkingsinstallatie (SVI)
Om het tijdelijke warmtestation zo snel mogelijk te vervangen is voor Sliedrecht een aansluiting op de slibverwerkingsinstallatie (SVI) in combinatie met de e-boiler de meest duurzame en snelste optie gebleken. In de SVI in Dordrecht wordt het zuiveringsslib verbrand. De stoom die hierbij vrijkomt, wordt direct ingezet om het rioolslib te drogen en om elektriciteit op te wekken. Het verdampte water uit het slib wordt vervolgens gekoeld en hierbij komt ook warmte vrij. Deze warmte, die anders verloren gaat, wordt ingezet voor het warmtenet. In 2025 wordt deze warmte uit de SVI ingezet voor warmtenet Sliedrecht, nadat er een grote warmteleiding is aangelegd tussen Dordrecht en Sliedrecht die onder de rivier Beneden Merwede doorgaat.
De e-boiler als back up voor het warmtenet
Een andere verduurzamingsslag voor het warmtenet in de Drechtsteden is het inzetten van de E-boiler. Deze e-boiler werkt op stroom en is de duurzame vervanger van de gasgestookte back-up ketel. Je kunt het vergelijken met een soort reuzenwaterkoker. Na de aanleg van de warmteleiding tussen Sliedrecht en Dordrecht gaat ook deze duurzame bron bijdragen aan het warmtenet Sliedrecht.
Op lange termijn over naar aardwarmte
De ondergrond in Sliedrecht is geschikt om één of twee aardwarmtebronnen te ontwikkelen. Deze kunnen samen meer dan 20.000 woningen en gebouwen van warmte voorzien in zowel Sliedrecht als de naastgelegen gemeente Papendrecht. Het duurt nog wel een aantal jaar voordat het warmtenet van voldoende aansluitingen is voorzien om aardwarmte als bron te gebruiken.
veelgestelde vragen
Selecteer voor antwoord
Waarom is er niet gekozen voor aquathermie als duurzame bron in Sliedrecht?
Selecteer voor antwoord
Wanneer wordt er een aardwarmtebron gemaakt in Sliedrecht?
Selecteer voor antwoord
Heeft HVC wel ervaring met aardwarmte?
onze duurzame warmtebronnen
Benieuwd naar al onze duurzame bronnen? Bekijk ze hier.