Foto van de werkzaamheden bij Intermezzo in Sliedrecht

Boring onder de Merwede

Vanaf januari 2024 legt aannemer A.Hak in opdracht van HVC een nieuwe leiding aan van Sliedrecht, onder de Merwede-rivier door, naar Dordrecht. Via deze leiding wordt straks 100% duurzame warmte geleverd aan het warmtenet Sliedrecht.

project 'Boring onder de Merwede' succesvol aangelegd

Op woensdag 18 september werd de tweede en laatste warmteleiding voor het project ‘Boring onder de Merwede’ alsnog succesvol aangelegd. Rond het tweede kwartaal 2025 levert HVC 100% duurzame warmte gewonnen uit rioolslib aan het warmtenet Sliedrecht.

211.000 kilo

In de vroege ochtend kwam de 1.200 meter lange leiding in beweging. De boorinstallatie op het terrein van HVC in Dordrecht trok de 211.000 kilo zware stalen leiding door een eerder geboorde tunnel onder de Merwede-rivier door. Met een verplaatsing van gemiddeld 100 meter per uur kwam de leiding 's middags boven in Dordrecht. Eind augustus is door aannemer A.Hak op dezelfde wijze de eerste leiding succesvol aangebracht.

100% duurzame warmte

In augustus en september heeft aannemer A.Hak in opdracht van HVC twee warmteleidingen van 1.200 meter tussen Sliedrecht, onder de Merwede-rivier door, naar Dordrecht aangelegd. Deze leidingen worden de komende maanden aangesloten op bestaande warmtenet in Sliedrecht en de HVC Slibverwerkinginstallatie. Vanaf tweede kwartaal 2025 levert HVC dan 100% duurzame warmte aan het warmtenet Sliedrecht. Het warmtestation Thorbeckelaan schakelen we dan uit. Dat dient dan alleen nog als noodvoorziening.

Video van het aanbrengen van de warmteleiding

In de laatste week van augustus en half september 2024 zijn de twee leidingen van 1.200 meter onder de Merwede-rivier aangebracht. In deze video zie je hoe dat werd gedaan.

Feiten & cijfers

Wil je meer technische informatie of feiten & cijfers over dit project weten? Bekijk dan de pagina Technische informatie boring Merwede.

bekijk de animatie

in deze animatie leggen we uit hoe het project 'Boring onder de Merwede' wordt uitgevoerd

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Samenwerking

In samenwerking met de gemeente, Tablis Wonen en bewoners is de afgelopen jaren het warmtenet door Sliedrecht aangelegd. Inmiddels zijn daar al ruim 1100 huishoudens op aangesloten en sluiten we de komende jaren nog veel meer woningen en gebouwen aan.
Op dit moment wordt warmtenet nog gevoed door de gasgestookte warmtestation aan de Thorbeckelaan. Maar daar komt verandering in.

Volg het project

Wil je dit project op de voet volgen? Download dan de BouwApp op je smartphone via de App Store of Google Play Store

Via de BouwApp houden we je in tekst en beeld op de hoogte van de werkzaamheden, planning en verkeersmaatregelen.

Vragen over de werkzaamheden? Stel ze via de BouwApp of de contactbutton op deze pagina en we beantwoorden die dan zo snel als mogelijk.

logo BouwApp

Financiering door Europese Unie

Het project 'Boring onder de Merwede' wordt mede gefinancierd door de Europese Unie via het programma: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO)

logo van de Europese Unie

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Nederland gaat stap voor stap van het aardgas af. Dat betekent dat we straks in 2050 allemaal op een andere manier ons huis gaan verwarmen en koken. Ook de Sliedrecht wordt aardgasvrij. Onder andere via een warmtenet dat we in samenwerking met gemeente, bewoners en woningcorporaties aanleggen. Daar zijn al bijna 1100 woningen op aangesloten en er volgen er de komende jaren nog veel meer.  Op dit moment wordt de warmte nog opgewekt door het (gasgestookte) warmtestation Thorbeckelaan. Dat moet en kán dan ook duurzamer. Daarom leggen we - zoals gepland - een nieuwe leiding aan die straks bijna 100% duurzame warmte uit de HVC Slibverwerkingsinstallatie naar Sliedrecht brengt. Warmtestation Thorbeckelaan kan dan uitgezet worden.  

Selecteer voor antwoord

De aandeelhouders van HVC zijn 51 gemeenten (waaronder Sliedrecht) en 8 waterschappen. Deze waterschappen zuiveren het afval/rioolwater tot nieuw drinkwater. Bij dit proces blijft er rioolslib over als restproduct. In de HVC Slibverwerkingscentrale aan de Baanhoekweg in Dordrecht wordt dit natte rioolslib gedroogd met warmte uit de afvalenergiecentrale (AEC). Bij het drogen komen warme dampen (brüdendamp) vrij. Deze dampen vangen we af en zetten we om in warmte voor het warmtenet. Er is op jaarbasis genoeg duurzame warmte voor ongeveer 7.000 huishoudens.

Selecteer voor antwoord

Er zijn niet meer risico’s dan bij andere projecten waarbij leidingen aangelegd worden via een gestuurde (HDD) boring. HVC en haar aannemers hebben hier veel ervaring mee. De afgelopen jaren zijn er met succes o.a. in Sliedrecht vergelijkbare projecten uitgevoerd. Bijvoorbeeld de 540 meter lange boring in de Deltalaan in Sliedrecht.

Contact warmtenet Sliedrecht

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?

Mail ons je vraag
HVC helm