Foto van de aanleg van de 1200 meter lange warmteleiding tussen Sliedrecht en Dordrecht

100% duurzame warmte voor warmtenet Sliedrecht door technisch hoogstandje

Op woensdag 18 september is het startsein gegeven voor de voltooiing van het project ‘Boring onder de Merwede’. Door de aanleg van twee warmteleidingen tussen Sliedrecht, onder de Merwede-rivier door, naar Dordrecht levert HVC straks 100% duurzame warmte gewonnen uit rioolslib aan het warmtenet Sliedrecht.

Woensdag 18 september 2024

211.000 kilo

In de vroege ochtend kwam de 1.200 meter lange leiding in beweging. De boorinstallatie op het terrein van HVC in Dordrecht trok de 211.000 kilo zware stalen leiding door een eerder geboorde tunnel onder de Merwede-rivier door. Met een verplaatsing van gemiddeld 100 meter per uur kwam de leiding aan eind van de middag boven in Dordrecht. Eind augustus is door aannemer A.Hak op dezelfde wijze de eerste leiding succesvol aangebracht.

Video: Boring onder de Merwede

Filmbestand
Volume
/
Video progress

van gas los

Al in 2018 is begonnen met de gefaseerde aanleg van het warmtenet Sliedrecht. Inmiddels zijn daar ruim 1.300 woningen op aangesloten en wordt dit de komende jaren uitgebreid naar enkele duizenden. In deze transitiefase krijgen de aangesloten woningen nu nog warmte van een tijdelijk (gasgestookt) warmtestation, maar daar komt snel verandering in.

Kansen benutten

Ton Spek, wethouder Duurzaamheid van gemeente Sliedrecht: "Deze verbinding tussen Sliedrecht en Dordrecht is een belangrijke mijlpaal voor het warmtenet Sliedrecht en voor de rest van de Drechtsteden. Ik ben dan ook erg blij dat er vanaf begin 2025 duurzame warmte door deze leidingen naar de Sliedrecht stroomt. Het warmtenet Sliedrecht is dan ineens het meest duurzame van de regio. En dat dit veel eerder gelukt is, is goed voor Sliedrecht. Een prachtig resultaat door een nauwe samenwerking en met elkaar in gesprek te blijven om de kansen te benutten die voorbij komen."

Foto van het aanbrengen van de 1200 meter lange warmteleiding tussen Sliedrecht en Dordrecht
Close
Foto van het aanbrengen van de 1200 meter lange warmteleiding tussen Sliedrecht en Dordrecht

Warmtesysteem Drechtsteden

“Het is natuurlijk fantastisch dat we op deze manier het warmtenet in Sliedrecht in één klap verduurzamen. Daarnaast is dit project meteen ook een belangrijke pijler voor de verdere ontwikkeling van het Grand Design Drechtsteden. Een warmtesysteem dat straks alle Drechtsteden gemeenten met elkaar verbindt. Verschillende duurzame bronnen zoals aardwarmte, aquathermie en warmte uit de slibverwerkingsinstallatie zorgen dan samen voor het duurzaam verwarmen van tienduizenden woningen en gebouwen in deze regio.”, zegt Willy Heussen, die als gebiedsmanager bij HVC verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het warmtenet Drechtsteden.

Duurzame warmte uit rioolslib

Beide leidingen (aanvoer- en retourleiding) worden in Dordrecht verbonden met de HVC Slibverwerkingsinstallatie. Deze installatie zet rioolslib, dat overblijft na het zuiveren van afvalwater, om naar duurzame warmte voor het jaarlijks verwarmen van 7.000 woningen.

In Sliedrecht worden de leidingen aangesloten op het eerder aangelegde warmtenet. De verwachting is dat vanaf het tweede kwartaal 2025 er 100% duurzame warmte beschikbaar is voor het warmtenet Sliedrecht. Het tijdelijke (gasgestookte) warmtestation aan de Thorbeckelaan in Sliedrecht kan dan uitgezet worden en dient dan voorlopig nog even als noodvoorziening.
 

Contact warmtenet Sliedrecht

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?

Mail ons je vraag
HVC helm

Gerelateerd nieuws