Historisch pand duurzaam verwarmd
Westerhout is gedeeltelijk een Rijksmonument en is gebouwd in de periode 1925-1927 als het Rooms Katholiek ziekenhuis “St. Elisabeth”. Vele bewoners van Alkmaar zagen hier hun eerste levenslicht. Nog steeds is Westerhout van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Het geeft een goed beeld van hoe een ziekenhuis toen werd gebouwd.
Verantwoorde warmte voor bewoners Westerhout
Naast de karakteristieke buitenkant is ook het interieur van Westerhout grotendeels oorspronkelijk. Noem bijvoorbeeld het groene marmer in de vestibule, rijk geprofileerde stucplafonds, hardsteen gepolijste bordestrappen, granitovloeren in de gangen op de begane grond en gebrandschilderde ramen. Sinds 2018 wordt deze historische omgeving verwarmd door groene warmte vanuit de bio-energiecentrale 2,5 km verderop. Maar er is meer.
In 2004 zijn de Platanenhof, Elzenhof en Kastanjehof nieuw aangebouwd en is Westerhout in gebruik genomen. Het complex heeft een omvang van 23.500 m2 vloeroppervlak. Totaal verblijven 275 bewoners met een zorgvraag.
‘’Warmte is in de ouderenzorg een onmisbaar element. Figuurlijk geven zorgprofessionals dagelijks liefdevolle aandacht en warmte aan cliënten. Door de aansluiting op het warmtenet van HVC doet de Zorgcirkel daar nog een schepje bovenop door ook letterlijk verantwoorde warmte te geven aan bewoners van Zorgcirkel Westerhout’’, aldus Wilma Bus, regiomanager Zorgcirkel Alkmaar. Daarnaast hoopt de locatie door zonnepanelen, afvalscheiding, toepassen van LED verlichting en andere duurzaamheidsmaatregelen het landelijke “Green Deal” keurmerk te behalen.
Gasketels aan vervanging toe
"De gasketels stonden op de nominatie om in 2019 te worden vervangen. Dan ga je kijken naar passende alternatieven. Zorgcirkel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wij ondertekenden in maart 2017 de “Green Deal” Duurzame bedrijfsvoering in de zorg. Het terugdringen van de CO2-uitstoot is daarin een belangrijk onderdeel. Omdat de warmteleidingen op de route liggen en warmte aansluit op de doelstelling verminderen van CO2- uitstoot, kwam een aansluiting op het warmtenet als optie naar voren. Nu is het zover. Na een flinke klus, het aansluiten en de inbouw van het inpandige verdeelstation en dat binnen de planning wordt een forse verduurzaming bereikt. Wij realiseren een vermindering van de CO2-uitstoot van 355.000 kilo CO2 per jaar. Dat is te vergelijken met 115 benzineauto’s die jaarlijks elk 20.000 kilometer rijden. Nu gaan we aan de slag met isolatie verbeteren en plaatsing van zonnepanelen op de nieuwbouw delen".
En de bewoners?
De bewoners zijn zelf niet direct betrokken bij deze beslissing, maar ze zijn zich wel bewust over het belang van duurzaamheid voor de nieuwe generatie en trots dat ze zo hun steentje bijdragen.