Dijk van een verduurzaming
Waterschappen besparen vanaf 2025 jaarlijks 16 miljoen kuub aardgas.
Match made in heaven
“Ja zo zou je dat bijna kunnen noemen”, glimlacht Marjan Leijen, Hoogheemraad van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). “We zijn beide publieke organisaties waarbij verduurzaming hoog in het vaandel staat. Wij hebben een installatie nodig om ons slib te drogen. En HVC heeft veel restwarmte die we hiervoor kunnen gebruiken. Met de komst van de nieuwe slibdroger in Alkmaar besparen we straks jaarlijks 16 miljoen kuub aardgas. Hoe mooi is dat?”
Zuiveren van water
Een mooie match dus. Maar HVC en HHNK waren geen onbekenden voor elkaar. Het waterschap in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal zuivert met behulp van vijftien installaties verdeeld over het gebied het afvalwater van 1,4 miljoen inwoners. Dagelijks produceren zij ruim 120 liter afvalwater per persoon. Na zuivering houd je slib over. Omdat dit veel water bevat, moet je het drogen. Dit gebeurt in een installatie van HHNK in Beverwijk. Vervolgens gaat het gedroogde slib naar bio-energiecentrales.
Vervanging installatie
“We waren dus op dit gebied al samenwerkingspartners”, vervolgt Marjan. “Onze slibdrooginstallatie is verouderd en een paar jaar geleden hebben we onderzoek gedaan naar de vervanging van de installatie. Belangrijk uitgangspunt was het realiseren van verduurzaming, want de oude installatie verbruikt gigantisch veel aardgas. Conclusie was dat we dit alles met HVC konden bereiken. Het besluit tot 34 nieuwbouw bij HVC is een intensief traject geweest en ging niet over een nacht ijs. Maar ons perspectief is dat we als collectief veel meer voor elkaar krijgen om te verduurzamen. De afvalenergiecentrale in Alkmaar heeft veel warmte over. Met deze warmte gaan we straks het slib drogen in een nieuwe installatie die nu wordt gebouwd en hoeven we straks geen aardgas meer te gebruiken.”
‘Met de warmte van de afvalenergiecentrale drogen we straks het rioolslib en hoeven we geen aardgas meer te gebruiken.’
Marjan Leijen, dagelijks bestuurder van het Hoogheemraadschap Hollands NoorderkwartierSamen sterker
“Tijdens het besluitproces haakten ook de waterschappen Zuiderzeeland en AGV (Amstel Gooi en Vecht) aan bij onze plannen voor de slibdroger. Het ontwerp is daarop aangepast”, legt Marjan uit. Inmiddels is in 2023 gestart met de bouw van de slibdrooginstallatie op het terrein van HVC in Alkmaar. Later dan gepland, door onder andere de coronaperiode en het uitlopen van het vergunningentraject. “We hopen de installatie medio 2025 feestelijk te openen. Inmiddels hebben we ook samen met HVC een slibstrategie opgesteld tot 2050. Want het verder verduurzamen stopt niet met de bouw van deze installatie. We streven met alle waterschappen naar circulariteit. We willen op natuurlijke momenten (als een onderdeel is afgeschreven) maximaal inspelen op ontwikkelingen om te verduurzamen. Met HVC hebben we de juiste partner gevonden omdat we dezelfde opgave en duurzame ambities hebben. Samen sta je altijd sterker en krijg je meer voor elkaar. Ja, echt een mooie match”, concludeert Marjan.