Inge zit op de vloer tegen de muur.In haar rechterhand en op haar schoot liggen katoenen zakken. Op de grond links ligt een ecoegg en voor haar liggen watjes en potjes

9 tips van Inge om afval te voorkomen

Afval, we hebben er dagelijks mee te maken. Het goed scheiden is belangrijk omdat je er zo voor zorgt dat er nieuwe producten van worden gemaakt. Maar het is nog beter om te zorgen voor minder afval. Inge uit Wieringerwaard geeft je tips om afval te voorkomen.
 

Vrijdag 15 november 2019

9 tips van Inge

Inge inventariseerde binnen haar huishouden wat nu het meeste afval veroorzaakt. Daarna volgde een speurtocht op het internet naar alternatieven. ‘Het meeste afval komt uit de badkamer en keuken. Bijvoorbeeld producten om te wassen, om je schoon te maken en natuurlijk verpakkingen van etenswaren en dergelijke.’ Inge heeft de volgende tips voor je:

  • Wasmiddelen en wasverzachters zitten in grote verpakkingen. Je kunt stoppen met het gebruik van wasverzachter. Let vooral op hoeveel wasmiddel je gebruikt. Meestal heb je veel minder nodig. 
  • Gebruik broodtrommels voor je lunch en neem altijd een eigen drinkbeker mee, bijvoorbeeld een dopper of thermobeker.
  • Neem eigen verpakkingen mee naar de supermarkt, groente- of kaasboer. Online kun je katoenen zakken/netjes kopen voor je brood en fruit. Kaas kun je verpakken in een bijenwasdoek.
  • In plaats van shampoo en zeep kun je 1 blok zeep gebruiken. 
  • Gebruik tandenborstels van bamboe. Wil je verpakkingen van tandpasta besparen, dan kun je denta tabs kopen. Dit zijn tabletten die je fijn kauwt waardoor je tandpasta krijgt. 
  • Heb je een verjaardag? Ga dan naar de kringloopwinkel voor bordjes en kopjes. Dit bespaart veel wegwerpplastic. 
  • Met een nee-nee sticker op je deur bespaar je veel papier.
  • Met slim kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling. Per jaar gooien we per persoon 40 kilo aan voedsel weg.
  • Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Neem altijd een kleine opvouwbare tas mee naar de winkels. Ook een papieren tas is uiteindelijk afval. 

Nog meer tips?

Alle genoemde voorbeelden heeft Inge gevonden via Google en YouTube. Goede bronnen zijn levenzonderafval.com en de HVC webshop. ‘Natuurlijk vergt het best wat inspanning om tot minder afval te komen, maar je kunt het in kleine stapjes doen. Als iedereen dit zou doen, maken we met elkaar de wereld een stukje schoner.’

Gerelateerde tips en weetjes

Tips voor duurzame feestdagen

Laten we deze feestdagen samen duurzaam vieren! Lees onze tips om jouw feestseizoen bewuster én vriendelijk voor je portemonnee te maken.

28 nov
""

Tips tegen voedselverspilling

Voorkom voedselverspilling, bespaar geld en eet lekker. Deze digitale diensten helpen je om voedselverspilling te voorkomen.

21 sep
""