Tips voor duurzame feestdagen
Laten we deze feestdagen samen duurzaam vieren! Lees onze tips om jouw feestseizoen bewuster én vriendelijk voor je portemonnee te maken. Van duurzame cadeau-ideeën tot milieuvriendelijke versieringen - we hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet.
1. Ga voor een duurzaam cadeau
Wist je dat nieuwe spullen kopen nog slechter voor het milieu is dan reizen? Voor nieuwe spullen moeten grondstoffen worden gewonnen, fabrieken draaien en daarna is er nog meer grondstof en energie nodig voor de verpakking en om de spullen hier in Nederland in de winkel te krijgen.
Waarom zou je dus iets nieuws kopen? Ga voor een tweedehands cadeau. Of ruil bijvoorbeeld speelgoed of kinderboeken. Veel kasten puilen uit met spullen die liggen te verstoffen, omdat je kind er bijvoorbeeld te groot voor is geworden. Je kan je waardering ook laten blijken, zonder spullen te kopen, door bijvoorbeeld een kerststol te geven of iemand uit te nodigen voor een lunch of gezellig uitje. Het belangrijkste is toch om samen mooie herinneringen te sparen?
2. Doe slim boodschappen
Voorbereiding
Met de feestdagen zitten we vaak met meer mensen aan tafel. Krijg je kleine of grote eters en wat vinden ze lekker? Hou hier rekening mee en stem de hoeveelheid hier op af. Check je voorraad. Wat moet er eerst op? Kijk, ruik en proef. Gebruik je zintuigen bij de THT-datum. Maak een planning en boodschappenlijstje. Bedenk ook wat je met de restjes kan doen. De ervaring leert dat door alle lekkernijen die gedurende de dag op tafel staan, er 's avonds minder gegeten wordt.
Bereiding
- Gebruik een maatbeker of weegschaal om porties gemakkelijker afmeten. Dan maak je niet te veel klaar.
- Maak kleinere porties bijgerechten en vul het pas aan als het op is.
Wist je dat:
- Je verse kruiden kan invriezen? Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. De kruidenijsklontjes kun je gebruiken door ze in de pan te gooien.
Bewaren
- Heb je restjes over? Laat het afkoelen en zet het binnen 2 uur in de koelkast of vries het in.
- Bewaar je eten en drinken op de juiste plek. Een tomaat, komkommer, citroen, paprika, avocado of aubergine moet je niet in de koelkast bewaren. Check de bewaarwijzer voor nog meer bewaartips.
3. Kies voor duurzame kerstversiering
Waar moet je voor kiezen? Voor nep of naald? Een kunstkerstboom of kerstboom belasten het milieu allebei op een andere manier. Je kan ook dit jaar voor een losse kersttak of een kleiner boompje gaan. Of voor een tweedehandskerstboom die je lokaal op de kop kan tikken.
Ruilen is het nieuwe hebben.
Dus ben je uitgekeken op je kerstdecoratie? Ruil het dan met vrienden, familie of buren.
Is je kerstverlichting stuk?
Kan je het bij een Repair Café repareren? Zo niet, lever het in bij het afvalbrengstation bij de elektrische apparaten.
4. Ga voor een feestelijke en duurzame outfit
Wil je er met de feestdagen feestelijk uitzien? Via online platforms, zoals Marktplaats, Vinted of Sellpy kan je kijken welke kleding er in jouw buurt wordt aangeboden. Of ga naar een tweedehands winkel om je duurzame outfit samen te stellen.
5. Scheid je afval
Papier
In de decembermaand neemt de hoeveelheid papier en karton toe. Om ervoor te zorgen dat iedereen het papier of karton kwijt kan, is het fijn als je het klein maakt, voordat je het in de container doet.
Etensresten
Tijdens de feestdagen doe je vaak extra je best om wat lekkers op tafel te zetten. Tijdens het koken ontstaat er vaak afval, van bijvoorbeeld schillen of eierschalen. Na het eten blijven er soms graten of botjes over. Als je dit in je groene bak doet, dan maken wij er weer groen gas of compost van.
Frituurvet
Bak je zelf oliebollen of appelflappen met oud en nieuw? Geef je frituurvet daarna een tweede leven en lever het in op het afvalbrengstation. Van frituurvet en bakolie kan namelijk biobrandstof worden gemaakt.
Kerstboom en vuurwerk
Kerst voorbij, het nieuwe jaar weer begonnen, maar wat doen we nu met de kerstboom? Een kunstboom kan naar zolder. Een echte boom kan natuurlijk met kluit en al de tuin in. Geen kluit of geen plek hiervoor? In een aantal gemeenten rijden wij een kerstbomenronde. De kerstbomen verwerken wij op een verantwoorde manier. De takken en naalden worden compost. De stam versnipperen we en in de bio-energiecentrale maken we er elektriciteit en warmte van.