
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht energiepositief
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft samen met HVC vier windmolens geplaatst in Amsterdam-West. Door deze windmolens wekt het waterschap nu meer energie op dan het op dit moment gebruikt. Dit betekent dat het waterschap vanaf 2025 'energiepositief' is.
Windmolens zorgen voor groene energie
De vier nieuwe windmolens leveren samen ongeveer 21.000 megawattuur (MWh) per jaar op. Dat is evenveel als het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 10.000 huishoudens in Amsterdam.
Sander Mager, bestuurder van het waterschap: “Ik ben trots dat wij als een van de eerste waterschappen meer energie opwekken dan we gebruiken. Maar we kunnen niet stilzitten. De vraag naar energie blijft groeien, bijvoorbeeld door de groei van de stad en de extra stoffen die we uit afvalwater moeten halen.”
Meer duurzame energie
Het waterschap werkt al langer aan duurzame energie. Op verschillende plekken zijn meer dan 20.000 zonnepanelen geplaatst. Ook heeft het een grote installatie gebouwd die rioolslib omzet in groengas. Deze installatie maakt per jaar 13 miljoen kubieke meter groengas. Door de komst van de windmolens verwacht het waterschap in 2025 10% meer energie op te wekken dan het nodig heeft.
Samenwerking met HVC
Het waterschap en HVC hebben samen het windpark ontwikkeld en gebouwd. Dion van Steensel, directeur van HVC, zegt hierover: “We zijn trots op deze mooie samenwerking. Het energielandschap in Nederland verandert en dat vraagt om lokale oplossingen, innovatie en intensieve samenwerking. Alleen zo kunnen we de energietransitie versnellen.”
windpark RWZI-West
Er blijft werk aan de winkel
Hoewel het waterschap nu meer energie opwekt dan het gebruikt, kan dit in de toekomst weer veranderen. De stad groeit en er moeten steeds meer stoffen uit het afvalwater worden gehaald, zoals medicijnresten. Ook gebruiken gemalen steeds meer energie door klimaatverandering. Daarom blijft het waterschap zoeken naar nieuwe manieren om energie te besparen en duurzame energie op te wekken.
Doel: klimaatneutraal in 2030
De windmolens helpen het waterschap bij het bereiken van een ander doel: klimaatneutraal zijn in 2030. Ze voorkomen jaarlijks 14,4 kiloton CO2-uitstoot, wat neerkomt op 20% van de totale uitstoot van het waterschap. In de toekomst wil het waterschap ook gebruikmaken van aquathermie. Dit is warmte uit afvalwater en oppervlaktewater. Hiermee kunnen huizen op een duurzame manier worden verwarmd.