Werkzaamheden boringen Deltalaan
Van maandag 24 oktober tot en met vrijdag 9 december voert aannemer A. Hak twee ondergrondse boringen uit in de Deltalaan voor de uitbreiding van het warmtenet Sliedrecht.
Uitbreiding warmtenet
Nederland wordt stap voor stap aardgasvrij. Dat betekent dat we in de toekomst op een andere manier ons huis gaan verwarmen en koken. Ook Sliedrecht is op weg naar een aardgasvrije gemeente. Daarom is er de afgelopen jaren door gemeente Sliedrecht, woningcorporatie Tablis Wonen en HVC gewerkt aan de aanleg van het warmtenet Sliedrecht. Inmiddels zijn daar al meer dan 1.000 woningen in de Staatslieden- en Vogelbuurt op aangesloten.
Aanleg warmtenet in de Deltalaan
Begin juli is aannemer A. Hak in opdracht van energie- en afvalbedrijf HVC in het westelijke deel van de Deltalaan gestart met de aanleg van de hoofdleidingen. Deze hoofdleidingen worden uiteindelijk gekoppeld aan de eerder aangelegde leidingen in Craijensteijn en de Thorbeckelaan.
Aanleg in fases
Omdat het leidingtracé Deltalaan in totaal 1,3 kilometer lang is, voeren we de werkzaamheden in fases uit. Hierdoor beperken we zoveel mogelijk de overlast en kunnen we de bereikbaarheid voor de nood- en hulpdiensten en inwoners, winkels, scholen, etc. garanderen.
Tijdelijke verkeersmaatregelen en afsluitingen
Al is het maar tijdelijk, de aanleg van een warmtenet in een dichtbevolkt gebied heeft altijd een grote impact op de bereikbaarheid van woningen, winkels en de doorstroming van het verkeer. Verkeersexperts, gemeente, aannemer, nood- en hulpdiensten en HVC werken daarom intensief samen om te komen tot de meest efficiënte en kortste duur van uitvoering. Toch moeten wij kruispunten, straten en parkeerplaatsen tijdelijk afsluiten. Ook zijn omleidingen voor het fiets- en gemotoriseerd verkeer niet te vermijden.
Ondergrondse (gestuurde) boringen
De leidingen leggen we aan via twee ondergrondse boringen. Daarbij worden de leidingdelen eerst aan elkaar gelast tot één lange leidingstreng. We boren daarna een gat van het ene punt, onder de grond door, naar een ander punt en vervolgens trekken we de leidingstreng door het geboorde gat. Deze techniek geeft minder overlast en werkt sneller.
Plattegrond Boring 1 met de locatie van de werkzaamheden in de Deltalaan en daarop de boorlijn, werkgebieden en verkeersmaatregelen.
Klik op de plattegrond voor een volledige weergave.
Boring 1
De eerste boring wordt gemaakt tussen maandag 24 oktober en vrijdag 11 november. Met 540 meter is dit tot nu toe de langste boring die in Sliedrecht uitgevoerd wordt. Op de plattegrond hierboven (Boring 1) staat de locatie van de boring aangegeven.
- Lassen leidingen
Om de leidingdelen aan elkaar te lassen tot een lange leidingstreng is er een werkstrook (Punt C) met voldoende ruimte nodig. Daarom zijn vanaf maandag 24 oktober beide rijbanen van de Thorbeckelaan tussen de rotondes Stationsweg en Simon Stevinweg afgesloten. Er is een omleiding voor het doorgaande verkeer via de Rembrandtlaan.
- Ondergrondse boring
De boorinstallatie plaatsen we langs de zuidelijke rijbaan van de Deltalaan op het grasveld bij Punt A (Wilgenhof). Vanuit daar boren we vervolgens 540 meter naar Punt B in de Deltalaan, tegenover de Rijnstraat. Na de boring maken we de ‘boorgang’ groot genoeg om de leidingstreng er doorheen te trekken.
- Intrekken van de leidingen
Wij maken een constructie (zie voorbeeld van onderstaande foto) om de leidingstrengen vanuit de Thorbeckelaan bij Punt C, over de rotonde, naar de Deltalaan bij Punt B te krijgen. Wij plaatsen in de Thorbeckelaan, langs de rotonde en in de Deltalaan containers waarover we de leidingstrengen rollen. Het doorgaande verkeer (inclusief vrachtverkeer) kan dan veilig gebruik blijven maken van de rotonde. Als de leidingstreng over de rotonde is aangebracht, dan trekt de boormachine de leidingstreng in fases van Punt B, door de boorgang, naar Punt A.
Bovenstaande werkzaamheden voeren wij twee keer uit omdat er een aanvoer- en retourleiding voor het warmtenet Sliedrecht aangelegd moet worden.
Foto van een soortgelijke constructie met containers die gebruikt is in Craijensteijn (juni 2022) tijdens de aanleg van het warmtenet Sliedrecht.
Plattegrond Boring 2 met de locatie van de werkzaamheden in de Deltalaan en daarop de boorlijn, werkgebieden en verkeersmaatregelen. Klik op de plattegrond voor een volledige weergave.
Boring 2
De tweede boring is tussen maandag 24 oktober en vrijdag 9 december. Deze boring is 170 meter lang. Op de plattegrond hieronder (Boring 1) staat de locatie van de boring aangegeven.
- Lassen leidingen
Om de leidingdelen aan elkaar te lassen tot een lange leidingstreng is er een werkstrook (Punt F) met voldoende ruimte nodig. Daarom zijn vanaf maandag 24 oktober beide rijbanen van de Thorbeckelaan tussen de rotondes Stationsweg en Simon Stevinweg afgesloten. Er is een omleiding voor het doorgaande verkeer via de Rembrandtlaan.
- Ondergrondse boring
De boorinstallatie plaatsen op de zuidelijke rijbaan van de Deltalaan op de hoek Deltalaan / Zuiderzeestraat (Punt D). Vanuit daar boren we vervolgens 170 meter, onder de rotonde Stationsweg door naar Punt E op de Thorbeckelaan. Na de boring maken we de ‘boorgang’ groot genoeg om de leidingstreng er doorheen te trekken.
- Intrekken van de leidingen
Is de boorgang gereed, dan trekt de boormachine de leidingstreng in fases van Punt E, door de boorgang, naar Punt D.
De bovenstaande werkzaamheden voeren wij twee keer uit, omdat er een aanvoer- en retourleiding voor het warmtenet Sliedrecht aangelegd moet worden.
verder goed om te weten over de werkzaamheden
- De werkzaamheden zijn afgestemd met de gemeente Sliedrecht en goedgekeurd door de nood- en hulpdiensten.
- Woningen, bedrijven en (zorg) instellingen blijven (soms met iets meer moeite) bereikbaar.
- Van iedere boring is een plattegrond met daarop de werkgebieden en verkeersomleidingen als bijlage toegevoegd.
- Onze werk- en opslaggebieden zetten wij af met bouwhekken.
- Vijf dagen voor start werkzaamheden zijn er op locatie verkeersborden die de tijdelijke verkeersmaatregelen aangeven. Wij vragen je om de verkeersmaatregelen en de aanwijzingen van onze collega’s op te volgen.
- Tijdelijk zijn er meer transportbewegingen in je straat/buurt.
- Wij gebruiken graafmachines, kranen en tractoren/kiepauto’s. Wil je een voertuig met draaiende motor passeren? Maak dan eerst oogcontact met de bestuurder zodat hij/zij je gezien heeft.
- We zetten (geluidsarme) pompen in om het grondwater weg te pompen maar ze kunnen voor wat geluidsoverlast zorgen.
- Onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen van invloed zijn op de planning en/of de werkwijze.
Contact warmtenet Sliedrecht
Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden?