Boring warmteleidingen Mesdagstraat – Oosterparkweg Noord

Vanaf maandag 14 april tot en met vrijdag 23 mei werken aannemers A.Hak en Moll in de Mesdagstraat en op het bouwterrein aan de Oosterparkweg Noord aan het aanleggen van warmteleidingen via een boring.  

Werkzaamheden en planning

Van maandag 14 april tot en met vrijdag 23 mei werken aannemers A.Hak en Moll aan de boring voor het onder de grond brengen van twee klaargelegde warmteleidingen van elk 180 meter lang. Ze werken daarvoor in onderstaande gebieden. Per werkgebied is aangegeven welke werkzaamheden er zijn en wat de planning is. Door onverwachte (weers)situaties kunnen de planning en/ of de werkwijze veranderen.  

Werkgebied Werkzaamheden Planning 
Mesdagstraat 
  • Inrichten werkgebied met bouwhekken en rijplaten
  • Graven van twee putten in parkeervakken en groenstrook  
maandag 14 april t/m vrijdag 25 april 
Oosterparkweg Noord 
  • Graven van twee putten op het bouwterrein
  • klaarmaken twee leidingen van elk 180 meter 
maandag 14 april t/m vrijdag 25 april 
Mesdagstraat 
  • Plaatsen boorinstallatie
  • Boren van twee tunnels
  • Intrekken van twee warmteleidingen in boortunnels met behulp van de boorinstallatie
  • Boorinstallatie verwijderen na afronding boring 
maandag 28 april t/m vrijdag 2 mei  
Oosterparkweg Noord
  • Omhoog hijsen van twee warmteleidingen met kranen
  • Twee warmteleidingen in boortunnels invoeren 
maandag 28 april t/m vrijdag 2 mei  
Mesdagstraat en Oosterparkweg Noord 
  • Werkgebieden opruimen
  • Werkputten zoveel mogelijk dichtmaken
  • Werkputten veilig afzetten met bouwhekken en afdekken 
maandag 5 mei t/m vrijdag 23 mei  

Uitleg boring

Bij een boring hoeft er geen sleuf in de grond gegraven te worden. Dat is niet altijd mogelijk door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een sloot of belangrijke verkeersroute. Met een speciale boorinstallatie kunnen we hier tunnels onderdoor boren waar we warmteleidingen intrekken. Zo kunnen we toch warmteleidingen aanleggen op plaatsen waar dat nodig is. En blijft de overlast voor de omgeving beperkt.

Boren in drie fases

Een gestuurde boring bestaat uit 3 stappen. Op de afbeelding hieronder is te zien welke stappen dat zijn. Voor elke stap leggen we uit wat er gebeurt. 

Fase 1

Een speciale boorinstallatie (de rig) maakt met een kleine boorkop een eerste boring van het startpunt naar het eindpunt. Aan de boorkop zit een holle pijp vast. Door deze holle pijp wordt vervolgens bentoniet gepompt. Bentoniet is een kleisoort dat in de juiste verhouding met water een gel vormt. Tijdens het boren helpt het bentoniet om de tunnel stevig en open te houden. Ook voert het bentoniet de overtollige grond af door deze naar het boorgat te duwen. Deze eerste boring noemen we ook wel de pilot boring.

Fase 2

De boorkop wordt vervangen door een ruimer. De boormachine trekt de ruimer van het eindpunt naar het startpunt door de boortunnel. Indien nodig wordt dit herhaald totdat de boortunnel de grootte heeft die nodig is voor de dikte van de warmteleiding.

Fase 3

Nadat de boortunnel groot genoeg is, start het intrekken van de warmteleiding. Bij het eindpunt ligt de warmteleiding klaar. Deze wordt vastgemaakt aan de holle pijp. Daarna trekt de boormachine de warmteleiding in de boortunnel. Dit gaat in stappen en in een langzame snelheid. Kranen houden ondertussen de warmteleiding omhoog om te zorgen dat de leiding in de juiste hoek de tunnel in gaat. De boring is klaar als de warmteleiding bij het startpunt weer boven de grond komt.

Afbeelding met de drie fases van een gestuurde boring van een warmteleiding. 

Uitleg boring wegen

Inrichting werkgebied Mesdagstraat

Op de plattegrond hieronder is te zien hoe het werkgebied in de Mesdagstraat wordt ingericht. Ook is aangegeven via welke tijdelijke route de fiets- en voetgangersbrug voor de oversteek van de Oosttangent bereikbaar is. Na de boring blijven er in de Mesdagstraat twee werkputten aanwezig. De putten worden veilig afgezet met hekken en afgedekt zodat deze gesloten zijn. Op een later moment verbinden we de leidingen van de boring met de warmteleidingen in het fietspad. Op dit moment is de planning van de vervolgwerkzaamheden nog niet bekend. Bewoners in de omgeving van deze werkzaamheden ontvangen daar ongeveer 2 weken voor de start een brief over met informatie en de planning.

Plattegrond met inrichting van het werkgebied in de Mesdagstraat in Heerhugowaard.

plattegrond werkgebied Mesdagstraat Heerhugowaard

Bereikbaarheid

  • De parkeervakken naast Mondriaanlaan 104 zijn tijdelijk niet te gebruiken.
  • De garageboxen met adressen Van Troostwijklaan 1A t/m 1D zijn tijdelijk niet in- en uit te rijden. We proberen de garageboxen lopende bereikbaar te houden. Dit kunnen we helaas niet beloven.
  • De fiets- en voetgangersbrug vanaf de Mesdagstraat naar de Oosttangent blijft open. Fietser en voetgangers moeten een klein stukje om het werkgebied heen om de brug te bereiken. De tijdelijke route staat aangegeven op de plattegrond. Let op; fietsers moeten afstappen om de tijdelijke route te gebruiken. Bij onveilige situaties kunnen we alsnog besluiten de tijdelijke route af te sluiten.
  • Het voetpad voor Mondriaanlaan 92 t/m 104 is tijdens de boring tijdelijk afgesloten.
  • Afsluitingen en omleidingen worden met verkeersborden in de straat en het fietspad aangegeven

Wat kun je merken van de werkzaamheden?

  • Er is bouwverkeer in uw straat/ buurt. Er worden graafmachines,  tractoren/kiepauto’s en kranen gebruikt. Materialen, grond en klei worden aan- en afgevoerd via het fietspad. Bouwverkeer rijdt niet door de woonwijk.
  • We zetten pompen in om het grondwater weg te pompen. Ondanks dat dit geluidsarme pompen zijn, kunnen deze toch voor geluidsoverlast zorgen. De pompen staan ook buiten werktijden aan.
  • We gebruiken een speciale boorinstallatie om tunnels te boren. Deze komt op het grasveld voor Mondriaanlaan 100 t/m 104 te staan.
  • We maken gebruik van een trillingsarme techniek. In de directe omgeving van de boorinstallatie kunnen tijdens het boren wel geluid en lichte trillingen waar te nemen zijn.
  • De aannemers werken tussen 07.00 uur en 19.00 uur.

Tijdelijk ongemak en overlast

Wij beseffen ons dat de werkzaamheden zorgen voor overlast en ongemak. Samen met de aannemers nemen we maatregelen om dit zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Ook de gemeente Dijk en Waard is betrokken bij het project. Wij hopen op begrip en medewerking.

Vragen? 

Heb je vragen over de werkzaamheden, neem dan contact op met onze omgevingsmanager. Dat kan via de contactknop onderaan dit bericht. 

Contact met HVC

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet in Dijk en Waard of wil je meer weten over bepaalde werkzaamheden? 

Mail ons je vraag
HVC helm