waterschap schelluinen

Warmte uit water, aquathermie

Aquathermie is een verzamelnaam voor het benutten van water als warmtebron voor het verwarmen van woningen en gebouwen. In Nederland vallen er drie smaken onder de noemer aquathermie. Oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater. In de praktijk hebben we dan over het toepassen van thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) of drinkwater (TED).

Zo werkt aquathermie

Elke vorm van aquathermie werkt volgens hetzelfde principe. Het water uit meren, rivieren, afvalwater of drinkwater heeft van zichzelf al een bepaalde temperatuur. Een warmtewisselaar in combinatie met een warmtepomp zorgen dat de temperatuur van het water wordt verhoogd naar de gewenste temperatuur voor het warmtenet. Dit noemen we het “opwaarderen” van warmte.

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Duurzaamheid

De benodigde temperatuur van het warmtenet is bepalend voor hoe goed een aquathermiebron werkt en hoe duurzaam deze is. Kort door de bocht; hoe lager de temperatuur van het warmtenet kan zijn, hoe minder energie nodig is. Wel zo duurzaam. Warmtenetten met lagere temperaturen passen beter bij een aquathermiebron.

Groene stroom

Als je warmte uit water haalt, dan veroorzaakt dat geen CO2-uitstoot. Om dat water tot de juiste temperatuur te brengen is er ook stroom nodig. De duurzaamheid van aquathermie als bron, hangt sterk af van hoe die stroom wordt opgewekt. Hoe meer stroom fossiel wordt opgewekt, hoe minder duurzaam aquathermie wordt. Gelukkig wordt steeds meer stroom duurzaam opgewekt uit zon en wind. Het doel is om in 2035 alle stroom in Nederland duurzaam op te wekken. Vanaf dat moment is aquathermie klimaatneutraal. 

meisje achter een douchegordijn

Veelgestelde vragen

Selecteer voor antwoord

Aquathermie kan een duurzaam alternatief zijn voor het verwarmen met aardgas. Aquathermie kan als bron vaak al ingezet worden voor warmtenetten waarop nog maar weinig woningen zijn aangesloten. Hierdoor is aquathermie een snel toepasbare duurzame bron. Er wordt bovendien minder stroom verbruikt dan bij een all electric oplossing (zoals een warmtepomp) en is hierdoor in verhouding vaak goedkoper. Tot slot is de bron, namelijk water uit een rivier of afvalwater, altijd beschikbaar en daardoor gemakkelijk toegankelijk.  

Selecteer voor antwoord

Aquathermie is een zeer locatieafhankelijke bron. Als er bijvoorbeeld geen rivier in de buurt van een warmtenet ligt, is aquathermie als bron voor dat warmtenet niet mogelijk. Ook kan het technische uitdagingen met zich meebrengen. Toch blijft aquathermie een veelbelovende duurzame bron waar we fossiele brandstoffen mee kunnen vervangen.

Selecteer voor antwoord

We leggen in Gorinchem een warmtenet aan, wat op termijn gevoed wordt door warmte uit warmte uit afvalwater. Deze techniek heet Thermische Energie uit Afvalwater (TEA). 

Lees verder over Gorinchem op www.warmtenetgorinchem.nl.

Deze warmtenetten maken gebruik van deze bron

Het warmtenet Gorinchem gaat gebruikmaken van aquathermie als duurzame bron. Tot die tijd wordt gebruik gemaakt van een tijdelijk warmtestation. Het rioolwaterzuiveringsbedrijf in Schelluinen vangt het rioolwater uit de Gildenwijk op en zuivert dit (TEA). Uit dit gezuiverde rioolwater wordt warmte gehaald met behulp van een warmtewisselaar. Het kan dus zijn dat jouw douchewater terugkomt als warmte in je woning. Verder wordt in onder andere gemeenten Hoorn en Hendrik Ido Ambacht onderzoek gedaan naar de bron aquathermie.

onze duurzame warmtebronnen

Benieuwd naar al onze duurzame bronnen? Bekijk ze hier.

onze duurzame warmtebronnen
e-boiler