foto van een Flamco warmte-unit die in 4.000 woningen is geïnstalleerd

meterwissel Oostpolder

Op dit moment worden er slimme meters geplaatst in de Oostpolder in Papendrecht. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie en de veelgestelde vragen.

Slimme meters voor de Oostpolder in Papendrecht

Sinds januari 2024 heeft HVC de warmtelevering in de Oostpolder overgenomen van Eneco. Omdat de (slimme) meters in de woningen nog van Eneco zijn, kunnen wij de meetgegevens niet uitlezen en geen inzicht geven in het verbruik. Dat betekent dat onze nieuwe klanten een nieuwe meter van HVC krijgen. Met deze ‘slimme’ meter kunnen wij het verbruik aflezen, waarmee we de maandelijkse energierapporten kunnen opmaken en inzicht kunnen geven in het verbruik.

de meterwissel wordt uitgevoerd door Paans

De vakmensen van installatie- en meetbedrijf Paans voeren de meterwissel voor ons uit. Klanten uit de Oostpolder ontvangen van Paans een e-mail of brief met daarin een datumvoorstel voor de werkzaamheden. Deze afspraak is te wijzigen als het niet uitkomt.

Goed om te weten; Paans komt alleen de meter verwisselen en de staat het warmtesysteem controleren. Inhoudelijke vragen over het warmtenet of de meterwissel stel je aan HVC. 

Vragen over de meterwissel of de afspraak wijzigen?

  • Wil je de afspraak met Paans wijzigen of afzeggen? Dat kan via www.paans247.nl, met de inloggegevens die zij met je hebben gedeeld. Liever persoonlijk contact? Bellen kan tussen 08.00 en 17.00 uur via 030-2610111, of mail naar service@paans.nl.
  • Heb je vragen over de reden van de meterwissel, of andere inhoudelijke vragen over de warmtelevering? Neem dan contact op met HVC. Wij zijn op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 0800 0700, optie 2. 
  • Heb je geen verwarming en/of warm water? Neem dan contact op met de storingsdienst via telefoonnummer 0800 482 3637. De storingsdienst is 24/7 bereikbaar. 

veelgestelde vragen over de software-update

Selecteer voor antwoord

De meters in de woningen in de Oostpolder zijn nog van Eneco. Wij kunnen de gegevens van deze meter niet uitlezen, omdat wij een ander meetsysteem gebruiken dan Eneco. Daarom kunnen wij op dit moment geen inzicht geven in het verbruik. Dat willen wij echter wel heel graag, en bovendien zijn wij het vanaf 2027 zelfs wettelijk verplicht. Daarom is het noodzakelijk om de meter zo snel mogelijk te wisselen.

Selecteer voor antwoord

Als je niet wil dat de meterstanden worden uitgelezen, geef dat dan door aan de klantenservice van HVC. Wij lezen de meterstanden dan niet op afstand uit en vragen je ieder jaar om de meterstand door te geven. De meterwissel moet dan wel nog steeds plaatsvinden. Wij zijn namelijk vanaf 2027 verplicht om onze klanten inzicht te kunnen geven in het verbruik. Als wij nu de meter niet wisselen, voldoen wij niet aan de wettelijke verplichting.

Selecteer voor antwoord

Al je warmtevragen stel je aan HVC. Neem hiervoor op werkdagen contact op met onze klantenservice.

Selecteer voor antwoord

Een warmte-unit is de installatie in de woning die ervoor zorgt dat de warmte uit het warmtenet de woning verwarmt en van warm kraanwater voorziet. De warmte-unit is een grote zwarte of grijze ‘box’ die meestal in de meterkast geplaatst is, maar soms ook op een andere plek hangt zoals de berging, trapkast of keuken.

Selecteer voor antwoord

Een slimme meter stuurt de meterstanden automatisch door naar de energieleverancier. De slimme meter registreert hoeveel warmte je verbruikt. Zo krijg je inzicht in jouw energieverbruik. Dit helpt je met energie en geld besparen.

Selecteer voor antwoord

De warmtemeter hangt vaak op of naast de warmte-unit. De warmte-unit hangt meestal in de meterkast, maar ook wel eens in de trapkast in de hal of in de keuken.

Selecteer voor antwoord

Aan de warmte-unit zit een warmtemeter gekoppeld die registreert hoeveel warmte wordt verbruikt en houdt bij:

de hoeveel kubieke meters (m3) water die door de warmte-unit stroomt. de aanvoertemperatuur die HVC via het warmtenet aan de woning levert. de retourtemperatuur die vanuit de woning terug het warmtenet in stroomt.

Met deze informatie stelt de warmtemeter het energieverbruik in gigajoules (GJ) vast. Het verbruik kan afgelezen worden via de display van de warmtemeter. De HVC Servicekaart met daarop de uitleg hoe dit werkt, wordt met de warmte-unit meegeleverd.

Collectief: In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een collectief systeem. Hierbij is het verbruik centraal geregeld.

U krijgt maandelijks van HVC een energierapport. Hierin staat hoe uw verbruik zich verhoudt tot soortgelijke woningen en gezinssamenstellingen.