aardwarmte Trias Westland

Alles over aardwarmte

Aardwarmte is een duurzame warmtebron die op veel plaatsen in Nederland beschikbaar is. Maar waar ligt de warmte precies, hoeveel is er en hoe ziet de diepe ondergrond eruit? Geologen van HVC ‘duiken’ de diepte in om deze warmte in de bodem op te speuren. Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het water is. 

Duurzame warmte met diepgang

Diep verborgen onder de grond is duurzame warmte beschikbaar. Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt en gebruikt om woningen, kassen en gebouwen mee te verwarmen. Hiervoor zijn 2 putten nodig, ook wel een doublet genoemd. Bij de ene put wordt water omhoog gepompt, waarbij een warmtewisselaar de warmte eruit haalt, en via de andere put gaat het afgekoelde water weer terug de grond in.

""

van aardwarmteput naar warme woning

Filmbestand
Volume
/
Video progress

Hier hebben wij een aardwarmtebron

Hier werken we aan de ontwikkeling van een aardwarmtebron

Voor deze gemeenten brengen wij de potentie voor aardwarmte gedetailleerd in kaart

Wij verkennen de komende jaren óf en onder welke voorwaarden de ondergrond van deze gemeenten geschikt is voor de winning van aardwarmte. Aardwarmte kan worden gebruikt om de energievoorziening te verduurzamen. Deze warmte kan bijvoorbeeld worden gebruikt om woningen te verwarmen, daar waar nu veelal aardgas voor wordt gebruikt.

Voor- en nadelen

Aardwarmte, ofwel geothermie is een lokale en duurzame bron, die ingezet kan worden voor de verwarming van bijvoorbeeld woningen, gebouwen en de tuinbouw. De techniek gebruikt relatief weinig elektriciteit (alleen voor het rondpompen van het water) en er is nauwelijks uitstoot van CO2, stikstof, zwaveldioxide, fijnstof. Heel duurzaam dus. Voor het zoeken, realiseren en winnen van aardwarmte gelden strikte regels en wetgeving. Staatstoezicht op de Mijnen ziet toe op de handhaving hiervan.

Een nadeel is dat aardwarmte alleen rendabel is als er voldoende aansluitingen zijn. Wil je meer weten over aardwarmte? 

onze duurzame warmtebronnen

Benieuwd naar al onze duurzame bronnen? Bekijk ze hier.

onze duurzame warmtebronnen
e-boiler