toilet

De weg van poep

Niet ieders favoriete onderwerp: poep. Toch is het niet zo gek om het er eens over te hebben. Onze ontlasting zorgt namelijk voor een betrouwbare en natuurlijke bron voor productie van biogas en zelfs voor een natuurlijke plasticvervanger.

Dinsdag 9 april 2024

Van poep tot energie

stap 1: ontlasting

Een mens produceert dagelijks gemiddeld zo'n 138 gram ontlasting. Dat verdwijnt doorgaans in het toilet. Het begin van een lange reis.

stap 2: riool

De inhoud van het toilet komt samen met het afvalwater uit douche en keuken in het riool terecht., samen met wc-papier, zeepresten en bijvoorbeeld vetten van de afwas. Dit gaat via het riool naar de waterzuiveringsinstallatie. 

Tip: Spoel niets door het toilet wat er niet hoort. Medicijnresten, frituurvet, tampons... het moet uiteindelijk allemaal uit het slib gezuiverd worden. En dat kost geld, via de waterschapsbelasting. Zonde!

stap 3: waterzuivering

De eerste stap van de waterzuivering is het filteren van de grove delen uit het afvalwater. Daarna volgen verschillende zuiveringsstappen. Dit gebeurt onder andere met bacteriën die in het afvalwater groeien. De slurry met bacteriën bezinkt en wordt afgescheiden van het gezuiverde water. Hoe beter dit proces werkt, hoe schoner het behandelde water. De viezigheid komt in de slurry, het slib (zoals jouw afgebroken wc-papiertjes en de afgebroken ontlasting).

stap 4: water

Het schone water stroomt terug de natuur in, via kanalen, meertjes, een natuurgebied of rivieren. Er zijn meer dan 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland.

HVC haalt alvast een deel van het slib op en de rest wordt vergist. Onder invloed van bacteriën en warmte zetten we het organische materiaal uit het slib om in groen gas. Dat gaat via het Nederlandse gasnet naar huishoudens.

stap 5: slib

Hier begint het echte werk voor HVC. Het natte slib gaat naar de installatie in Dordrecht. Hier wordt het water verdampt uit het slib. De damp die vrij komt bij condensatie geeft warmte af.

stap 6: warmtenet

...Even terug naar waar het allemaal begon. De inhoud van het toilet is voor een deel in het warmtenet terechtgekomen. Een duurzame bron van energie!

 

 

Waterzuiveringsinstallatie in Dordrecht.

waterzuiveringsinstallatie in Dordrecht
Close
waterzuiveringsinstallatie in Dordrecht