Ingezoomde foto van de wieken van een windmolen bij windpark Burgerveen

windpark Alton - in onderzoek

In het gebiedsakkoord Alton zijn afspraken gemaakt om 75% CO2 te verminderen in 2030 ten opzichte van 1990. De glastuinbouwbedrijven in het Alton-gebied in gemeente Dijk & Waard hebben een aantal jaar geleden HVC aangetrokken als partner in de energietransitie.

onderzoek naar passende oplossingen

In het glastuinbouwgebied wordt een derde van de energie in Heerhugowaard verbruikt. Verduurzaming van dit gebied is dan ook een speerpunt voor de gemeente Dijk en Waard die in 2019 een gebiedsakkoord sloot met de provincie Noord-Holland, HVC, gemeente Koggenland, Rabobank Alkmaar e.o., Ontwikkelingsbedrijf NHN, Greenport NHN en Ondernemersvereniging Alton (OVAL).

Samen met HVC is een warmtenet ontwikkeld voor de verwarming van de kassen en wordt gewerkt aan de afvang van CO2 bij HVC voor levering aan de glastuinbouw.

HVC was voor de glastuinbouwbedrijven een logische partner om ook windenergie mee te ontwikkelen. Om de CO2 doelstellingen te behalen, onderzoekt HVC nu of het ontwikkelen van windmolens haalbaar is. 

inloopbijeenkomst vragen en antwoorden

Om bewoners te informeren over de verschillende ontwikkelingen in het Alton gebied, werd op 15 oktober 2024 een inloopavond georganiseerd in het Dorpshuis in De Noord. Hier konden omwonenden vragen stellen en hun zorgen en bezwaren delen. De meest gestelde vragen en antwoorden hebben we hier op een rij gezet.

Gaan de windmolens alleen energie produceren voor de bedrijven of ook voor inwoners?
Als HVC willen wij graag de gemeente en haar inwoners helpen om zo min mogelijk CO2 uit te stoten door het energiegebruik duurzamer te maken. In het Alton gebied bevinden zich veel glastuinbouwbedrijven die gezamenlijk een groot deel van het totale energieverbruik in Dijk en Waard op zich nemen. Daar is dus in eerste instantie een enorme stap te maken in het verminderen van CO2 uitstoot binnen de gemeente Dijk en Waard. Windenergie levert tenslotte stroom op, op het moment dat die glastuinbouwbedrijven stroom gebruiken. Wat er aan stroom 'over blijft' gaat het stroomnet op en is dan beschikbaar voor anderen, waaronder huishoudens. Verder zullen de bedrijven in het Alton gebied minder stroom van het net afhalen, waardoor en bovendien 'ruimte' blijft voor stroom voor andere stroomgebruikers.

Hoeveel stappen zijn er nog tot dat er windmolens komen?
We zijn op dit moment aan het onderzoeken of windenergie haalbaar is. Als de eerste schetsontwerpen binnen de ruimte en normen realiseerbaar zijn, dan gaan we naar de volgende fase; de planfase. Het duurt nog een aantal maanden voordat we daar zijn. Bij de verdere planvorming in deze nieuwe fase gaan de omgeving en de omwonenden meepraten (meekijken en mee doen) over de technische details zoals de positie, het aantal, de hoogte, het geluid, het windklimaat en de hoeveelheid opwek duurzame elektriciteit. Als we een plan en ontwerp hebben die voldoende acceptatie heeft, kan er windenergie worden ontwikkeld. Voor dit plan en ontwerp zal HVC dan uiteindelijk een vergunningsaanvraag indienen. Die fase duurt nog minimaal twee jaar, maar dit is sterk afhankelijk van het proces.

Wij willen graag meepraten of op de hoogte gehouden worden, hoe werkt dat?
We zijn op dit moment aan het onderzoeken of windenergie haalbaar is. Als de eerste schetsontwerpen binnen de ruimte en normen realiseerbaar zijn, dan gaan we naar de volgende fase; de planfase. Het duurt nog tot begin 2025 voordat we daar zijn.
Bij de verdere planvorming in deze nieuwe fase gaan de omgeving en de omwonenden meepraten (meekijken en mee doen) over de technische details zoals de positie, het aantal, de hoogte, het geluid, het windklimaat en de hoeveelheid opwek duurzame elektriciteit. Als we in deze planfase zijn, betrekken wij de omgeving via verschillende kanalen. Bijvoorbeeld via een inloopbijeenkomst, online, per brief of via lokale kranten of tijdschriften. Tegen die tijd komt er ook een projectwebsite en de mogelijkheid om u aan te melden voor een nieuwsbrief.
Als we een plan en ontwerp hebben die voldoende acceptatie heeft, kan er windenergie worden ontwikkeld. Voor dit plan en ontwerp zal HVC dan uiteindelijk een vergunningsaanvraag indienen. Die fase duurt nog minimaal twee jaar, maar dit is sterk afhankelijk van het proces. De informatie die op dit moment beschikbaar is, vindt u hier op de website van HVC hvcgroep.nl, onder ‘onze groene projecten’.

Wij willen geen overlast, hoe houden jullie daar rekening mee?
Bij de realisatie van windmolens, doen we er alles aan om de hinder voor de leefomgeving zo beperkt mogelijk te houden. Hierbij moeten we voldoen aan de normen die opgenomen zijn in de wet- en regelgeving. Daarnaast kan er sprake zijn van bovenwettelijke voorkeurswaarden die specifiek zijn voor de locatie. Wanneer er een teveel aan slagschaduw kan ontstaan zetten we de windmolens stil. De norm voor slagschaduw is maximaal 6 uur per jaar op de gevel. Vanaf de locaties voor de molens is nauwkeurig vast te stellen hoeveel geluid er op de gevel valt en of dit binnen de normen valt. De normen bepalen dat een windmolen niet meer dan 45 dB gemiddeld per jaar aan geluid mag produceren op de gevel van een woning. Locatie specifiek kan mogelijk worden afgeweken naar 47 dB.

Krijgen wij compensatie?
Een vorm van compensatie is bijvoorbeeld een omgevingsfonds waar jaarlijks geld in wordt gestort, dat door een lokale stichting wordt beheerd. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor extra isolatie van omliggende woningen.
Daarnaast wordt binnen het "beïnvloedingsgebied" planschade uitgekeerd wanneer er sprake is van belasting, bijvoorbeeld waardedaling van het huis. Dit wordt door een onafhankelijke organisatie, op basis van landelijke afwegingskaders, bepaald.

Is een windmolen wel duurzaam?
Uiteraard komt er bij de bouw, het onderhoud en afbreken van een windmolen ook CO2 vrij, maar in gemiddeld 6 tot 12 maanden heeft een windmolen die hoeveelheid CO2 al bespaard.

Wat hebben wij er als inwoners aan dat er windmolens komen?
Als HVC willen wij graag de gemeente en haar inwoners helpen om zo min mogelijk CO2 uit te stoten door het energiegebruik duurzamer te maken. In het Alton gebied bevinden zich veel glastuinbouwbedrijven die gezamenlijk een groot deel van het totale energieverbruik in Dijk en Waard op zich nemen. Daar is dus in eerste instantie een enorme stap te maken in het verminderen van CO2 uitstoot binnen de gemeente Dijk en Waard. Windenergie levert tenslotte stroom op, op het moment dat die glastuinbouwbedrijven stroom gebruiken.
Wat er aan stroom 'over blijft' gaat het stroomnet op en is dan beschikbaar voor anderen, waaronder huishoudens. Daarnaast zullen de bedrijven in het Alton gebied minder stroom van het net afhalen, waardoor en 'ruimte' blijft voor stroom voor andere stroomgebruikers.

Waarom wordt ons niet gevraagd of we dit wel willen?
Na een participatietraject van de gemeente Dijk en Waard, is een deel van het Alton gebied aangewezen als 'zoekgebied' voor onder andere windenergie. Dat houdt vervolgens in dat ontwikkelaars, zoals HVC, kunnen gaan onderzoeken of en hoe daar windenergie opgewekt kan worden. 
Op dit moment is het nog niet zeker of er windmolens in het Alton gebied komen. We zijn nu aan het onderzoeken of dit haalbaar lijkt. We horen in dat proces graag wat windenergie kan opleveren én wat alle bezwaren zijn. In het Alton gebied bevinden zich bijvoorbeeld veel glastuinbouwbedrijven die gezamenlijk een groot deel van het totale energieverbruik in Dijk en Waard op zich nemen. Daar is dus een enorme stap te maken in de vermindering van CO2 uitstoot. Windenergie levert tenslotte stroom op, op het moment dat die glastuinbouwbedrijven stroom gebruiken. We horen ook graag wat de bezwaren zijn, zodat er een juiste en goed onderbouwde afweging kan worden gemaakt of en hoe windenergie haalbaar is. Daarvoor organiseren wij bijvoorbeeld in de planfase opnieuw inloopbijeenkomsten.

wij helpen met lokale oplossingen.

Met zonne- en windparken, helpen wij onze aandeelhoudende gemeenten en waterschappen hun doelstellingen uit de regionale energiestrategie (RES) te realiseren.

meer voor gemeente & waterschappen
je ziet de zonnepanelen van de zonneweide en daartussen lopen 11 bezoekers van de open dag

Gerelateerde projecten

windpark Brielse Maasdijk

Met de ontwikkeling van windpark Brielse Maasdijk maken we belangrijke stappen om de doelstellingen van gemeente Nissewaard te behalen. Gemeen

windpark Alton - in onderzoek
foto van de windmolen de boekel ik Alkmaar, op de achtergrond een blauwe lucht met wolken.

windpark Westpoortweg

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat samen met HVC 4 windturbines plaatsen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het havengebied in Amsterdam-W

windpark Brielse Maasdijk
Rioolwaterzuivering Amstel Gooi en Vecht