Compost en groen gas
Al het gft en etensresten dat wij inzamelen van inwoners verwerken we tot compost. Dit doen wij in onze composteerinstallaties in Middenmeer en Purmerend. Op onze locatie in Middenmeer vergisten wij gft en etensresten tot groen gas.
van gft en etensresten naar compost en groen gas
Als we het groente-, fruit- , tuinafval en etensresten hebben ingezameld, halen we eerst de vervuiling eruit. Het schoongemaakte gft gaat daarna naar onze vergistingsinstallatie in Middenmeer. Daar zetten bacteriën het om in biogas. 24 uur per dag. Het biogas is de basis voor groen gas en gaat het openbare gasnet in waar onze huizen mee verwarmd worden. Na het vergisten gaat het gft naar de composteerinstallatie in Middenmeer of in Purmerend. In ongeveer vier weken tijd composteert het gft en heb je compost.
de waarde van compost
Compost verbetert de bodemkwaliteit en daarnaast legt compost CO2 vast in de bodem. Compost zorgt er ook voor dat zuurstof en water beter worden opgeslagen in de bodem. De wortels krijgen daardoor meer voedsel, zuurstof en water waardoor ze beter groeien. Groentetelers gebruiken onze compost op hun land voor hun gewassen zoals aardappelen en groenten. Groenten en aardappelen die wij daarna weer op ons bord hebben en waarvan de restjes weer als compost voeding zijn voor onze volgende maaltijd. Daarmee is compost een circulair product, want doordat inwoners het gft van het restafval goed scheiden kunnen we een waardevol product maken. Meer weten hoe je compost zelf kunt gebruiken?
Wat een volle gft-bak oplevert
Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.
neem bij geuroverlast contact met ons op
Het hele jaar door ontvangen we gft en etensresten, waar we er schone compost van maken en groen gas om de huizen mee te verwarmen. We doen er alles aan om geen overlast te veroorzaken voor onze omgeving. Woon je in de omgeving van onze locatie in Middenmeer of Purmerend en ervaar je geuroverlast? Laat het ons dan weten via klachtmiddenmeer@hvcgroep.nl of klachtpurmerend@hvcgroep.nl. Geef aan wanneer je overlast hebt ervaren en wat dit was, dan kunnen wij onderzoeken waar de geur vandaan komt en nemen we contact met je op.