Sliedrecht-oost stookt binnenkort op poep
Als onderdeel van een serie reportages over het warmtenet Sliedrecht was RTV Rijnmond onlangs op bezoek bij HVC. Collega's Rob Teeuw en Willy Heussen gaven uitleg over hoe de Slibverbrandingsinstallatie (SVI) straks zorgt voor verwarming van 7.000 woningen in Sliedrecht en omgeving.
Rioolslib als circulaire warmtebron
Bron: tekst en beelden RTV Rijnmond (Maurice Laparlière, Jordy Nijenhuis)
"Het gaat nu via het riool je huis uit en komt straks als warmte je huis weer binnen. Als dat niet circulair is..." Rob Teeuw van afvalverbrander en energiebedrijf HVC in Dordrecht kan niet wachten tot er een leiding van Dordrecht naar Sliedrecht ligt. Door die leiding gaat straks heet water stromen: water dat is warm gestookt door het verbranden van uitwerpselen. En dat is uniek in Nederland. Een bezoek aan de wondere wereld van deze verbrander van 'rioolslib'.
Wat een uitzicht
Wow. Dit uitzicht kan concurreren met dat vanaf de Grote Kerk, een paar kilometer verderop in het historische centrum van Dordt. We staan op het 32 meter hoge dak van HVC op de Baanhoekweg en kijken uit over de industrie van Dordrecht, de waterzuiveringsinstallaties, de Beneden Merwede, Papendrecht, Sliedrecht en in het oosten de groene Biesbosch. Veel mensen kennen HVC als afvalverwerker, maar tegenwoordig is het leveren van energie ook een belangrijke activiteit van het bedrijf.
Goederentreintjes tuffen langs bassins met aanstaand drinkwater. Boten schuiven langzaam voorbij en rook verlaat de schoorstenen. Zo lijkt het wel een klassieke modelspoorbaan op zolder. Boven ons draaien grote raderen om de fabriek die onder onze voeten ligt te koelen. Gezien vanaf de straat zijn dat onbeduidende wieltjes, maar als je er vlak onder staat zijn het reusachtige schijven die lawaai maken.
Dat roteren stopt over een jaar of twee, vertelt sitemanager Rob Teeuw. En dan wordt het stil op het dak. Koeling is dan niet meer nodig, want alle warmte van de slibverbrander verdwijnt dan via een leiding onder het water van de Merwede door naar de overkant, naar Sliedrecht. "Het wordt hier net zo rustig als in de Biesbosch."
Sliedrecht gaat van gas los via het warmtenet
Dat zit zo. In Sliedrecht wordt op dit moment een warmtenet aangelegd als alternatief voor aardgas. Door een ondergronds stelsel van leidingen stroomt water van ruim zeventig graden van huis naar huis en van bedrijf naar bedrijf. Niet kokend heet, maar warm genoeg om de gevaarlijke legionellabacterie geen kans te geven. Met dat water uit het warmtenet wordt de kachel gestookt, wordt koud leidingwater verwarmd en gaan de Sliedrechters in bad of onder een lekkere warme douche.
Rioolslib als warmtebron
Nu wordt dat water nog traditioneel en milieuonvriendelijk verwarmd in een tijdelijke, gasgestookte installatie in de buurt. Dat is vooral om het kersvers aangelegde warmtenet toch alvast te kunnen laten draaien. Maar over een jaar of twee is rioolslib dé brandstof voor de waarschijnlijk honderden Sliedrechtse huishoudens en bedrijven die dan op het warmtenet zijn aangesloten. Ofwel, ze zitten er straks lekker warm bij dankzij dat wat er het riool in gaat en als je het even de tijd geeft goed brandbaar is: mensenpoep.