Boring voor warmteleiding onder sloot Hornwaardbrug
Sinds april legt aannemer A.Hak in opdracht van HVC het warmtenet aan in het Hornwaardpad in de wijk Huiswaard-1. Vanaf het Hornwaardpad zijn de warmteleidingen via een boring verder aangelegd richting de Bregwaard.
Maken oversteek Hornwaardpad-Drechterwaard
Om de oversteek naar de Bregwaard te maken, zijn twee tunnels onder de sloot bij de Hornwaardbrug en de Drechterwaard op 9 meter diepte geboord. Woensdag 15 mei en donderdag 16 mei werden de warmteleidingen over een afstand van 140 meter in de geboorde tunnels getrokken. Op de kruising Drechterwaard-Bregwaard kwamen de leidingen weer boven de grond.
Bekijk onderaan het nieuwsbericht hoe dit in zijn werk ging.
Uitleg boring
Een deel van het warmtenet de wijk Huiswaard-1 leggen we aan door middel van horizontaal gestuurd boren. Dit is nodig omdat niet overal in de grond gegraven kan worden. Bijvoorbeeld door aanwezigheid van een belangrijke doorgaande weg of een sloot. Een speciale boormachine kan hier onderdoor boren. Zo kunnen we toch warmteleidingen aanleggen op plaatsen waar dat nodig is. En zo blijft de overlast voor de omgeving beperkt.
boren in drie fases
Een horizontaal gestuurde boring is verdeeld in drie fases. Voor elke fase leggen we uit wat er gebeurt.
fase 1
Een speciale boormachine (de rig) maakt met een kleine boorkop een eerste boring van het startpunt naar het eindpunt. Aan de boorkop zit een holle pijp vast. Door deze holle pijp wordt bentoniet gepompt. Bentoniet is een kleisoort dat in de juiste verhouding met water een gel vormt. Tijdens het boren helpt het bentoniet om de tunnel stevig en open te houden. Ook voert het bentoniet de overtollige grond af door deze naar het boorgat te duwen. Deze eerste boring noemen we ook wel de pilot boring.
fase 2
De boorkop wordt vervangen door een ruimer. De boormachine trekt de ruimer van het eindpunt naar het startpunt door de boortunnel. Indien nodig wordt dit herhaald totdat de boortunnel de grootte heeft die nodig is voor de dikte van de warmteleiding.
fase 3
Nadat de boortunnel groot genoeg is, start het intrekken van de warmteleiding. Bij het eindpunt ligt de warmteleiding klaar. Deze wordt vastgemaakt aan de ruimer. Daarna trekt de boormachine de warmteleiding in de boortunnel. Dit gaat in stappen en in een langzame snelheid. Kranen houden ondertussen de warmteleiding omhoog om knikken te voorkomen. De boring is klaar als de warmteleiding bij het startpunt weer boven de grond komt.
Afbeelding met uitleg van de 3 fases van het boren voor aanleg warmtenet
Luchtfoto van de warmteleiding die klaar lag om in de boortunnel getrokken te worden.
Luchtfoto van de opstelling van de boormachine op de kruising Drechterwaard-Bregwaard.
Kranen hesen de warmteleiding omhoog in de juiste hoek.
Het intrekken van de warmteleiding ging van start.
De boormachine op de kruising Drechterwaard-Bregwaard.