groep kinderen voor ingang HVC Alkmaar

avontuurlijke reis door de afvalenergiecentrale

Een koude ochtend in januari.  Groep 8 van BS Rembrandtschool is op tijd vertrokken van school. Begeleid door juf Ella en ouders (vooral vaders) van kinderen fietsen de kinderen van Akersloot naar HVC in Alkmaar. Vandaag gaan zij op expeditie Schone Wereld!

Donderdag 3 april 2025

voorbereiding

En terwijl de groep onderweg is, bereiden Debbie, Ineke en Louise de komst van groep 8 voor. Debbie begeleidt al anderhalf jaar groepen die de Expeditie Schone Wereld doen. “De expeditie hebben we in juni 2023 geopend. Sindsdien hebben we al veel groepen ontvangen. Dit zijn voornamelijk groepen 8, of gecombineerde groep 7/8. Maar ook veel volwassen komen op bezoek.”
 

De expeditie is een audiotour door de afvalenergiecentrale en daarvoor moeten de dames de nodige spullen klaarleggen. “We spelen de audio af via een telefoon, dit gaat van ontvangapparatuur, naar de helmen met koptelefoons die de kinderen dragen. Zo horen ze het verhaal goed, terwijl we met hen door de installatie lopen”, licht Ineke toe. “Het is niet alleen luisteren hoor, onderweg is er veel te zien, te doen en ook te ruiken.” 
 

kinderen staan in zaal met illustraties op de wanden.
kinderen in kleedkamer met haarnetjes, zetten een helm op
Close
kinderen in kleedkamer met haarnetjes, zetten een helm op

het begint.

Om 9.15 uur meldt juf Ella zich. Voordat de groep naar binnen gaan, vertelt Debbie alvast een paar regels waar iedereen zich aan moet houden. “We lopen door een fabriek en veiligheid voor onze bezoekers is ontzettend belangrijk.” 
De groep gaat een grote zaal in met op de muren mooie illustraties van dieren en planten om een korte film te kijken. De zaal wordt donker en de stem van de installatie vult de omgeving. Aan het einde krijgen de kinderen de opdracht om na de expeditie een belofte op te schijven om de wereld een stukje schoner te maken.
En dan is het tijd om op expeditie te gaan. De klas wordt in drie groepen verdeeld. 

kinderen staan voor wand met wat ga jij doen een schone wereld
Louise
Begeleidster

"Ik vind het fijn met mensen te praten en hen enthousiast te maken voor een schone wereld. Een schone wereld begint bij je thuis, door bijvoorbeeld goed je afval te scheiden. Mooi dat ik onze bezoekers hierbij kan helpen.”
 

Louise op de rug met kinderen om haar heen met helm op
left

wereld van spullen en plastic soep

Na het spel, mag haar groep een helm en hesje aantrekken. Louise start de audio bij de levensboom waar al veel beloften hangen van voorgaande bezoekers. 

Wereld van spullen

Vanaf daar volgt een avontuurlijke tocht via trappen, lange gangen en bijzondere ruimtes door de installatie. Luisterend naar het verhaal, gaat de groep op zoek naar manieren hoe ook zij kunnen bijdragen aan een schone wereld. Van de wereld van spullen, waar de kinderen via een quiz meer leren over hoeveel energie en grondstoffen nodig zijn om spullen te maken. Tot een heuse piraminder die je helpt om minder te kopen. Door bijvoorbeeld te delen, lenen, repareren of iets tweedehands te kopen. Een van de kinderen vertelt dat zij tweedehands Ugs laarzen draagt.
 

Plastic soep

De tocht voert van een heel warme gang, naar een kijkje in de loshal. Van het verhaal over de plastic soep in het trappenhuis, naar de enorme bunker met heel veel restafval. De kinderen kijken hun ogen uit. Bij de hardloopbaan mag de groep zo hard mogelijk rennen om zo te voelen hoe je zelf energie maakt. Na een kijkje bij het vuur van de oven, is het tijd om terug te lopen.
 

 

kinderen staan in een blauw verlichte gang en kijken naar illustraties

wat een afval ligt er in de bunker

Na afloop schrijven zij hun belofte op een papieren boomblad en pakken deze op de levensboom. Wat vonden zij ervan? Suus: “ik vond het heel leuk om spannend dat we bij de oven en het vuur waren. Mandy daarentegen was het meest onder de indruk van de afvalbunker. “Niet normaal dat er zoveel afval in de bunker ligt.” Een paar klasgenootjes zijn het met haar eens. Jesper zegt dat hij heeft geleerd dat het belangrijk is je afval te scheiden. En Elin vond alles interessant. “Ik weet nu dat we beter moeten zijn voor de wereld en er minder CO2 in de lucht moet komen.”


Minder plastic weggooien

En wat gaan de kinderen nu vanaf vandaag anders doen? “Ik ga mijn stijltang minder gebruiken”, antwoordt Sofie spontaan. “Ik en mijn vriendinnen hebben er gisteren twee uur mee gespeeld. Maar dat kost natuurlijk hartstikke veel energie.” En Jesper gaat minder plastic weggooien. “Want dat is slecht voor de natuur.”
 

 

2 kinderen van dichtbij kijken door glas. Je ziet hun weerspiegeling
twee meisjes staan bij de levensboom met in hun hand een boomblad met daarop een belofte geschreventwee
Close
twee meisjes staan bij de levensboom met in hun hand een boomblad met daarop een belofte geschreventwee

Wel 2 keer nadenken voor je iets koopt

Ook de begeleiders vonden de expeditie een eye-opener. Juf Ella: “Je wordt wel met de feiten op je neus geduwd. Ik vond het verontrustend te zien dat van al het restafval dat in de bunker ligt, je driekwart nog kon scheiden. Een vader merkt op dat het je wel heel erg bewust maakt. “Nooit geweten dat er voor ieder nieuw ding zoveel energie en grondstoffen nodig zijn. Dan denk je wel 2 keer na of je iets nieuws gaat kopen.”

Weer naar huis
 

Na anderhalf uur is het tijd om te vertrekken. Iedereen trekt de jassen aan, hesje aan en hup op de fiets. Terug naar school. Maar wel een stukje wijzer geworden in hoe we met elkaar met kleine stappen kunnen zetten voor een schone wereld.

Gerelateerd nieuws

Mobiele milieustraat in Opmeer

Voor één koffiekopje of een kapotte sok rijden de meeste inwoners niet naar het afvalbrenstation of de textielbak.

29 okt
Mobiele milieustraat