Zo gebruik je minder kleding
Hoe voorkom je dat je onnodig nieuwe kleding koopt? Er is steeds meer kleding beschikbaar en je kunt kleding vinden voor een lage prijs. Maar juist minder nieuwe kleding kopen is goed voor het milieu én voor je bankrekening. Zorg dat kleding langer meegaat, ga voor gerecyclede materialen en geef jouw kleren door als je er klaar mee bent. Samen kunnen we stap voor stap werken aan een toekomst zonder afval. Wij gaan voor afvalvrij. En jij? Ontdek handige tips hieronder!
wist je dat...
één persoon per jaar gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken koopt en er 40 weer weggooit?
Geef kleding een tweede leven.
1. koop tweedehands
Heb je iets nieuws nodig? Kijk eerst of je het tweedehands kan aanschaffen. Bespaar geld en ontdek unieke items op platforms zoals Marktplaats en Vinted. Of bezoek een kringloopwinkel en vintage kledingwinkels voor duurzame en stijlvolle kleding.
2. ruil, leen of huur je kleding
Hoeveel kleding heb jij nog ongedragen in je kast liggen? Of kleding waar je kinderen zijn uitgegroeid? Op steeds meer plekken is het mogelijk om mee te doen met een zogenaamde ‘clothingloop’. Dat is een grote tas gevuld met kleding die reist langs een route van deelnemers in een wijk. Neem items die je leuk vindt en leg iets terug dat nog in goede staat is. Heb je een feestje gepland? Check eerst via vrienden of een buurtapp of iemand nog leuke kleding heeft liggen die je kunt lenen.
3. repareer je kleding
Heb je een scheur in je favoriete spijkerbroek? Vaak is kleding gemakkelijk te repareren en kan dan nog prima een ronde mee. Dit bespaart niet alleen geld, het verlengt ook de levensduur van je kleding. Ben je niet zo handig met een naaimachine? Kijk een familielid lief aan of ga naar een kleermaker. Zo kan je kledingstuk weer jaren mee. En is de broek echt niet meer te redden? Misschien kan er nog een nieuwe tas of kussen van gemaakt worden.
4. lever je kleding in voor hergebruik of recycling
Natuurlijk gooi je je oude kleren en schoenen niet bij het restafval. Je brengt ze gewoon naar de textielcontainer. Meer dan de helft van het textiel dat we ophalen is nog bruikbaar. Dit gaat naar kringloopwinkels of het wordt verscheept naar Azië, Afrika of Oost Europa, waar de kleding opnieuw wordt gedragen. Textiel dat niet meer draagbaar is, is te recyclen tot isolatiemateriaal, autobekleding, poetsdoeken of bijvoorbeeld garens. Dit laatste is het ultieme doel: van afgedankte kleding weer garens maken voor nieuwe kleding. Zo is de cirkel weer rond.
Onze tips voor thuis:
- Alleen schoon en droog textiel mag in de textielcontainer.
- Ook kapot of versleten textiel mag erbij.
- Knoop veters van schoenen aan elkaar of bind een elastiek om je schoenen. Zo blijft het een paar.
- Doe alles bij elkaar in een afgesloten plastic zak dan raakt het niet vervuild.
- In de HVC-app vind je alle locaties van de textielcontainers.
schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Nieuwsgierig hoe HVC voor afvalvrij gaat? Meld je dan nu aan voor onze afvalvrij-nieuwsbrief. Deze verschijnt ongeveer vier keer per jaar.