Gft en etensresten
Gft is een afkorting van groente- fruit- en tuinafval. Klokhuizen, koffieprut, tuinafval maar ook etensresten die overblijven na een maaltijd mogen in de gft-bak. Maar wat gebeurt er daarna mee?
Scroll verder
Wat is gft?
Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etenswaren. Denk aan aardappelschillen, kippenbotjes, restjes en oud brood. Net als uitgebloeide bloemen en tuinafval mag dit in de gft-bak.
Een gemiddeld gezin levert ongeveer 197 kilo gft en etensresten gescheiden in. Dat is mooi. Toch blijkt uit cijfers dat nog zo’n 33 procent van ons restafval uit gft en etensresten bestaat. Hier valt nog veel winst te behalen, het kan beter en dat begint al in de keuken.
Een volle gft-bak staat gelijk aan ruim 20 kilo compost
Gft als grondstof
In onze installaties schudden, zeven, hakken en malen we al jouw etensresten en tuinafval. Zo vissen we zoveel mogelijk vervuiling eruit, zoals schilmesjes, plastic en glas. Daarna breken, in onze vergistingsinstallatie, bacteriën in 3 weken jouw gft en etensresten af. Hierbij komt biogas vrij, waar wij groen gas van maken. De prut die achterblijft in de vergister nadat het biogas eruit is, wordt na 6 weken omwoelen en een laatste keer zeven uiteindelijk compost.
In het ingezamelde gft zit zo’n 5% vervuiling. We zien vooral veel plastic zakken met goed gescheiden gft & etensresten er in. Plastic mag niet in de gft-bak, je kan gft & etensresten wel verzamelen in een speciaal biologisch afbreekbaar zakje.
Eindproducten
Etensresten, visgraten en onkruid vormen de basis voor groen gas en compost. Nuttige producten die veel voordeel bieden. Zo wordt groen gas gebruikt om op te rijden of je huis te verwarmen. Compost verbetert de structuur van de grond, slaat voedingsstoffen voor planten op en gaat bodemziekten tegen. Hierdoor kan bespaard worden op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien brengt compost weer voedingsmiddelen terug in de grond. Dat is goed voor de voedselproductie.
Tips & tricks
- Verpak jouw gft in een biologisch afbreekbaar zakje en voorkom stankoverlast en overlast van beestjes.
- Zet een klein afvalbakje op het aanrecht of in een keukenkastje. Zo kun je snel je schillen en etensresten kwijt.
- Plaats de gft-bak, als dat mogelijk is, op een koele plek in de schaduw. Hiermee beperk je onaangename luchtjes.
- Last van maden? Leg af en toe een tak klimop of Hedera in de gft-bak. Dit is giftig voor maden.
- Meer tips over hoe je de gft-bak schoon en fris houdt lees je op deze pagina.